Η Γαλλία ετοιμάζεται για ένα νέο κύμα οργισμένων διαδηλώσεων μετά το θάνατο του 17χρονου από αστυνομικά πυρά, στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού. Ο αστυνομικός που πυροβόλησε κατηγορείται για ανθρωποκτονία, ενώ το Παρίσι έζησε μια ακόμη νύχτα οργής και βίας. Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες γαλλικές πόλεις.

Όπως αναφέρει το euronews, η αστυνομία ισχυρίστηκε αρχικά ότι ο νεαρός επιχείρησε να χτυπήσει δύο αστυνομικούς με το αυτοκίνητό του, όμως τα πράγματα δεν ήταν έτσι.Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε και επιβεβαιώθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, φαίνεται αστυνομικός να πυροβολεί εξ επαφής τον 17χρονο, Ναέλ Μ.

«Προκειμένου ο πυροβολισμός να είναι νόμιμος, θα έπρεπε η ζωή του αστυνομικού να έχει τεθεί σε κίνδυνο. Αυτό δεν ίσχυε, αφού φαίνεται καθαρά στο βίντεο ότι οι αστυνομικοί βρίσκονται στο πλάι και όχι μπροστά από το αυτοκίνητο», δήλωσε ο Γιασίν Μπουζρού, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε «συγκλονισμένος» και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και «ασυγχώρητο» το γεγονός, ενώ η γαλλική κυβέρνηση έκανε έκκληση για «ηρεμία». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέ Βεράν, μετέφερε τις δηλώσεις Μακρόν και έκανε «έκκληση για ηρεμία». Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε την κινητοποίηση «2.000 αστυνομικών για να διασφαλιστεί ότι η δημόσια τάξη θα διατηρηθεί στην περιοχή ευθύνης της αστυνομικής διεύθυνσης Παρισιού και ειδικά στην περιοχή του Οτ-ντε-Σεν».

Οι αρχές ανησυχούν ότι το κύμα αντιδράσεων μπορεί να εξαπλωθεί και πέραν της πρωτεύουσας. Ήδη επεισόδια και βανδαλισμοί έχουν αναφερθεί μεταξύ άλλων στις πόλεις Μιλούζ, Ντιζόν και Μπορντό. 24 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, ενώ έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις.

Σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών μέσων πολλοί πολίτες, ιδιαίτερα οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν σοκαρισμένοι και εξοργισμένοι. Όπως καταγγέλλουν πρόκειται για «εν ψυχρώ δολοφονία», ενώ σημειώνουν πως ανάλογα περιστατικά έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης μια έρευνα του Reuters για τους θανατηφόρους πυροβολισμούς το 2021 και το 2022 δείχνει ότι η πλειονότητα των θυμάτων ήταν μαύροι ή αραβικής καταγωγής.

«Περισσότεροι από 13 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε διάφορους αστυνομικούς ελέγχους και πολλοί λένε πως πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα των ακραίων και φονικών τακτικών της γαλλικής αστυνομίας», σημειώνει η ανταποκρίτρια του Al Jazeera. «Ως μητέρα από τη Ναντέρ, έχω ένα αίσθημα ανασφάλειας για τα παιδιά μας», είπε η Μόρνια Λάμπσι, κάτοικος της περιοχής και ακτιβίστρια κατά του ρατσισμού.

Ο Γάλλος αστέρας του ποδοσφαίρου Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος μεγάλωσε στα προάστια του Παρισιού, ήταν μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν την οργή τους. «Νιώθω άσχημα για τη Γαλλία μου», έγραψε στο Twitter και έκανε λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση». «Όλες μου οι σκέψεις πάνε στην οικογένεια και τους αγαπημένους του Ναέλ, αυτό το μικρό αγγελούδι που έφυγε πολύ νωρίς». Ο ηθοποιός Ομάρ Σι ζήτησε «δικαιοσύνη» για να «τιμηθεί η μνήμη αυτού του παιδιού».

* Φωτογραφία αρχείου