Οι αρχές στη Βενεζουέλα συνέλαβαν 12.376 ανθρώπους για εγκλήματα που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών το 2010, περίπου 40% περισσότερους από το 2009, καθώς η χώρα συνεχίζει να αποτελεί μέρος της οδού διαμετακομιδής των ναρκωτικών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έκανε λόγο για «επιτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας εναντίον του λαθρεμπορίου ναρκωτικών που αποδεικνύει τη συμβολή της Βενεζουέλας στην μάχη εναντίον αυτής της παγκόσμιας κατάρας», μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AVN.

Ο φετινός αριθμός των συλλήψεων -έως τα μέσα Δεκεμβρίου- είναι αξιοσημείωτα αυξημένος σε σύγκριση με τις 8.741 συλλήψεις του 2009, ανέφερε η εθνική υπηρεσία καταπολέμησης των ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν 24,6 τόνοι κοκαΐνης, ποσότητα μειωμένη από το 2009 (27,7 τόνοι), και 38,4 τόνοι μαριχουάνας, ποσότητα αυξημένη σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά (32,6 τόνοι). Κοκαΐνη και μαριχουάνα είναι τα ναρκωτικά που εντόπισαν και κατέσχεσαν οι αρχές στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από την Ουάσινγκτον και συμμάχους της ότι επιδεικνύει «ανοχή» σε λαθρέμπορους ναρκωτικών και ότι συνεργάζεται με Κολομβιανούς αντάρτες που χρηματοδοτούνται μέσω της διακίνησης κοκαΐνης. Το Καράκας απαντά τονίζοντας ότι η εκστρατεία για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών έχει ενταθεί, σημειώνοντας τους αριθμούς των συλλήψεων και των κατασχέσεων.