Γυναίκα στην Αυστραλία που έχει χαρακτηριστεί ως «η χειρότερη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος» και έχει ήδη εκτίσει 20 χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία των 4 παιδιών της, έλαβε χάρη και πλέον αποφυλακίζεται. Νέα στοιχεία δημιουργούν αμφιβολίες για την ενοχή της, καθώς πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ίσως τα παιδιά πέθαναν από γονιδιακές μεταλλάξεις.

Κάθλιν Φόλμπιγκ, που ποτέ δεν έπαψε να υποστηρίζει την αθωότητά της, έλαβε χάρη μετά από είκοσι χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία των τεσσάρων παιδιών της.

«Έχω καταλήξει στην άποψη ότι υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά την ενοχή της Φόλμπιγκ» είπε ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μάικλ Ντέιλι.

Η Κάθλιν Φόλμπινγκ φυλακίστηκε το 2003 με τρεις κατηγορίες για φόνο και μία για ανθρωποκτονία μετά το θάνατο των τεσσάρων μωρών της σε διάστημα μιας δεκαετίας από το 1989 και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 25 ετών. Σε κάθε περίπτωση, ήταν το πρόσωπο που βρήκε τα πτώματά τους, αν και δεν υπήρχαν φυσικές αποδείξεις ότι εκείνη προκάλεσε τον θάνατό τους.

Αντ’ αυτού, οι ένορκοι βασίστηκαν στο επιχείρημα της κατηγορούσας αρχής ότι οι πιθανότητες να πεθάνουν τέσσερα μωρά μιας οικογένειας από φυσικά αίτια πριν από την ηλικία των 2 ετών, ήταν τόσο απειροελάχιστες που θα μπορούσε κανείς να τις συγκρίνει με γουρούνια να πετούν.

Σημείωσαν επίσης το περιεχόμενο του ημερολογίου της, το οποίο περιείχε αποσπάσματα που μεμονωμένα, εκείνη την εποχή, ερμηνεύτηκαν ως ομολογίες ενοχής.

Μόλις το 2019, μια έρευνα σχετικά με τις καταδίκες της διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία εύλογη αμφιβολία πως είχε διαπράξει τα εγκλήματα. Όμως, μια άλλη έρευνα ξεκίνησε πέρυσι μετά την εμφάνιση νέων επιστημονικών στοιχείων που έδιναν μια γενετική εξήγηση για το θάνατο των παιδιών.

Ωστόσο, νέα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο θάνατος των παιδιών ίσως οφείλεται σε γονιδιακές μεταλλάξεις. «Μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που ονομάζεται Calm2 βρέθηκε στη μητέρα και τις δύο κόρες της. Δημιουργεί αρρυθμίες και αιφνίδιο θάνατο» αναφέρει απόσπασμα ρεπορτάζ του Chanel 9. Αλλά και οι δύο γιοί της έπασχαν από μια σπάνια γενετική μετάλλαξη, η οποία συνδέεται με αιφνίδια επιληψία.

Αν και η Φόλμπιγκ βγήκε από τη φυλακή, δεν κατάφερε να κερδίσει την ελευθερία της, αφού εκκρεμούν εναντίον της καταδικαστικές αποφάσεις που μπορούν να ανατραπούν μόνο με απόφαση του Εφετείου Ποινικών Υποθέσεων. Σε αυτή την περίπτωση, η Φόλμπιγκ μπορεί να μηνύσει τις αρχές για εκατομμύρια δολάρια.