Ένας άνδρας από την Παλαιστίνη καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε ισόβια κάθειρξη από στρατοδικείο στο Ισραήλ για τον φόνο ενός νεαρού Εβραίου εποίκου το 2015 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Ο Μόαθ Χάμεντ καταδικάστηκε την Κυριακή για τον φόνο του Μαλάχι Ρόζενφελντ, τον οποίο ομολόγησε ότι διέπραξε, και επειδή σύστησε «τρομοκρατικό πυρήνα» για λογαριασμό του ισλαμιστικού, παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, διευκρίνισε ο στρατός.

Ο Χάμεντ σκόπευε «να εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων», σημείωσε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας ότι καταδικάστηκε σε δύο φορές ισόβια.

Ο 39χρονος Χάμεντ συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις τον Απρίλιο του 2022 κοντά στην Ένωση Παλαιστίνιων Κρατούμενων, μια οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ.

Στις 29 Ιουνίου 2015 πυροβόλησε εναντίον οχήματος, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον 25χρονο Ρόζενφελντ, ο οποίος διέμενε στον οικισμό Κοχάβ Χασαχάρ, και να τραυματίσει άλλους επιβαίνονται σε αυτό, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ. Η επίθεση είχε σημειωθεί σε διασταύρωση κοντά στον εβραϊκό οικισμό Σβουτ Ραχέλ.

Καθώς η Δυτική Όχθη βρίσκεται υπό την κατοχή του ισραηλινού στρατού από το 1967 αυτού του είδους οι υποθέσεις εξετάζονται από στρατοδικεία.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Φαγέζ Χάμεντ, άλλος Παλαιστίνιος, είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη επειδή συμμετείχε στην ίδια επίθεση.

Σχεδόν 3 εκατ. Παλαιστίνιοι ζουν στη Δυτική Όχθη, μαζί με περίπου 490.000 Ισραηλινούς σε οικισμούς, τους οποίους ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους βάσει του διεθνούς δικαίου.