Ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της Γερμανίας, Τζεμ Έτσντεμιρ, επέκρινε την εκλογική συμπεριφορά των Τούρκων της χώρας, οι οποίοι σε ποσοστό 67,4% ψήφισαν υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν και στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφερόμενος στις αυτοκινητοπομπές υποστηρικτών του τούρκου προέδρου που πανηγύριζαν χθες, Κυριακή, το βράδυ σε διάφορες γερμανικές πόλεις, έκανε λόγο για «απόρριψη της δημοκρατίας μας».

«Η Τουρκία ψήφισε. Με ενδιαφέρει τι συμβαίνει στη Γερμανία, όπου οι υποστηρικτές του Ερντογάν πανηγυρίζουν, χωρίς να χρειάζεται να υποστούν τις συνέπειες της ψήφου τους. Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία όμως θα πρέπει να ζήσουν στην φτώχεια και στην ανελευθερία. Είναι δικαιολογημένα οργισμένοι. Και για αυτό πρέπει να συζητήσουμε. Οι αυτοκινητοπομπές δεν είναι ένας ανώδυνος πανηγυρισμός υποστηρικτών ενός κάπως αυταρχικού ηγέτη. Αποτελούν αναμφισβήτητη απόρριψη της πλουραλιστικής δημοκρατίας μας και απόδειξη της αποτυχίας μας. Δεν γίνεται πλέον να το παραβλέπουμε», γράφει ο κ. Έτσντεμιρ σε ανάρτησή του στο Twitter και εκφράζει τη λύπη του «για τους πολλούς, ιδιαίτερα τους νέους, μορφωμένους ανθρώπους στην Τουρκία που χάνουν κάθε ελπίδα».

Ο «πράσινος» υπουργός, τουρκικής καταγωγής ο ίδιος και σθεναρός επικριτής του Ταγίπ Ερντογάν, διερωτάται ακόμη: «Είμαστε προετοιμασμένοι για την ακόμη πιο έντονη εξάπλωση του υπερεθνικισμού και του φονταμενταλισμού στη χώρα, χάρη στους νέους ιμάμηδες από την ‘Αγκυρα;».