Αναμενόμενη χαρακτήρισε τη νίκη Ερντογάν «μετά το σοκ του α΄γύρου», όπως είπε, ο Εντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, και ερωτηθείς για το εάν η στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας θα αλλάξει συνολικά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Ζεμενίδης αμφισβήτησε κατά πόσον οι δηλώσεις Μακόλ συνιστούν απομάκρυνση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας του Ερντογάν επισημαίνοντας ότι οι υπάρχουν πολλά ακόμη ανοιχτά ζητήματα πέραν της ένταξης της Σουηδίας, στο ΝΑΤΟ όπως είναι  το Κουρδικό και οι S-400.

Μάλιστα ο κ. Ζεμενίδης φάνηκε να αμφιβάλει κατά πόσον απεδόθησαν ορθώς οι δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μάικλ Μακόλ ο οποίος φέρεται να εμφανίστηκε «ανοιχτός» στην πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία εφόσον η Αγκυρα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ζεμενίδης τόνισε μάλιστα ότι πέραν του κ. Μενέντεζ υπάρχουν άλλα τέσσερα «στοπ» στην αμερικανική Γερουσία έναντι των τουρκικών επιδιώξεων και διαβεβαίωσε ότι ο ρόλος της ομογένειας θα παραμείνει συμπαγής κατά των παρανομιών της Αγκυρας σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Αν θέλουν, ας ακυρώσουν το casus belli στο Αιγαίο, ας σταματήσουν την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη» είπε ο κ. Ζεμενίδης και επεσήμανε ότι ο Μενέντεζ και η ομογένεια θα εξακολουθήσουν να βάζουν μπλόκο στα F-16 εάν δεν υποχωρήσει η Τουρκία στα συγκεκριμένα ζητήματα.

«Και όποιος υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι υπέρ αυτών των όρων θα πρέπει να καταλάβει ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα και οι σύμμαχοί της θα είναι απεναντί του» κατέληξε ο κ. Ζεμενίδης