Ένας ακόμα θρύλος της ροκ έφυγε από τη γη. Η Τίνα Τέρνερ απεβίωσε στις 24/05, σε ηλικία 83 ετών. Η ίδια είχε μιλήσει στο παρελθόν για τη μάχη που έδινε με την υπέρταση, η οποία της προκάλεσε την απώλεια των νεφρών της.

Η Τίνα Τέρνερ είχε μιλήσει για την υπέρτασή της, λέγοντας πως υπέφερε από αυτή από το 1978, αλλά τότε δεν είχε δώσει σημασία. Το 2009, όμως, κατάλαβε πως τα νεφρά της δεν λειτουργούσαν, πλέον, καλά, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει αργότερα αιμοκαθάρσεις.

Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο showyourkidneyslove.com, είχε αναφερθεί για αυτή την κατάσταση που βίωνε. «Τα νεφρά μου είναι θύματα του ότι αρνιόμουν ότι η υπέρταση μου χρειαζόταν θεραπεία με συμβατική ιατρική. Έθεσα τον εαυτό μου σε μεγάλο κίνδυνο, αρνούμενη να αποδεχτώ την πραγματικότητα, ότι χρειαζόμουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή για το υπόλοιπο της ζωής μου. Θεωρούσα το σώμα μου ένα άτρωτο και άφθαρτο προπύργιο για πάρα πολύ καιρό».

«Υπέφερα από υπέρταση για πολύ καιρό, διαγνώστηκα το 1978, αλλά δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα. Δεν θυμάμαι να μου εξήγησαν ποτέ τι σημαίνει υψηλή αρτηριακή πίεση ή πώς επηρεάζει το σώμα. Θεωρούσα την υψηλή αρτηριακή πίεση ως το φυσιολογικό μου. Ως εκ τούτου, δεν προσπάθησα πραγματικά να την ελέγξω. Το 1985 ένας γιατρός μου έδωσε μια συνταγή για χάπια από τα οποία έπρεπε να παίρνω ένα την ημέρα, και αυτό ήταν όλο. Δεν το σκέφτηκα άλλο. Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2009 εξαιτίας της κακώς ελεγχόμενης υπέρτασης πάλεψα να ξανασταθώ στα πόδια μου. Τότε ήταν που έμαθα για πρώτη φορά ότι τα νεφρά μου δεν λειτουργούσαν πια τόσο καλά. Είχαν ήδη χάσει το τριάντα πέντε τοις εκατό της λειτουργίας τους».

«Ήμουν τυχερή που ο Erwin προσφέρθηκε να μου δωρίσει έναν από τους νεφρούς του»

Η ίδια άνοιξε ακόμα περισσότερο την καρδιά της, λέγοντας πως «για να επιβιώσω, έπρεπε να ξεκινήσω αιμοκάθαρση. Ήταν η μόνη μου επιλογή, αλλά ήταν καταθλιπτικό να είμαι συνδεδεμένη με ένα μηχάνημα για ώρες. Για τους επόμενους εννέα μήνες, όλη μου η ζωή αφορούσε την αιμοκάθαρση. Συνειδητοποίησα ότι ο αγώνας για θεραπεία είναι πάντα και αγώνας για ακριβή πληροφόρηση. Για παράδειγμα, δεν γνώριζα ότι η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αποκαλείται “σιωπηλός δολοφόνος” επειδή τα συμπτώματα δεν γίνονται αντιληπτά μέχρι να χαθεί το 80% του νεφρικού ιστού. Όπως μου συνέβη, η υπέρταση είναι μία από τις συχνότερες αιτίες νεφρικής ανεπάρκειας. Ήμουν τυχερή που ο Erwin (ο σύζυγός της) προσφέρθηκε να μου δωρίσει έναν από τους νεφρούς του. Ήταν το πρώτο βήμα για τη μεταμόσχευση νεφρού, μια πολύ περίπλοκη διαδικασία».

«Οι μήνες μετά τη μεταμόσχευση σημαδεύτηκαν από ένα ατελείωτο μαρτύριο. Κατά καιρούς ο οργανισμός μου προσπαθούσε να απορρίψει το νεφρό του δότη, όπως συμβαίνει συχνά μετά από μεταμόσχευση. Κάθε τόσο αυτό απαιτούσε περισσότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο. Ένιωθα συνεχώς ναυτία και ζάλη, ξεχνούσα πράγματα και φοβόμουν πολύ. Παίρνω πολλές συνταγές και φροντίζω να ακολουθώ σχολαστικά τις εντολές των γιατρών μου. Γιατί ξέρω ότι μπορώ να τους εμπιστεύομαι και τις θεραπείες τους», είχε δηλώσει η τραγουδίστρια για τη μια από τις δύσκολες στιγμές της ζωής της.