Στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε ο 30ος διαγωνισμός για την καλύτερη μπαγκέτα του Παρισιού και το πρώτο βραβείο κατέκτησε ο Θαρσάν Σερβαραγιά, που μετανάστευσε στη χώρα το 2006 σε ηλικία 21 ετών.

Όπως αναφέρει το cnn.com, το έπαθλο είναι ο νικητής να προμηθεύει με μπαγκέτες για ένα χρόνο το Παλάτι των Ηλυσίων, την επίσημη κατοικία του Γάλλου προέδρου, ενώ θα λάβει και το ποσό των 4.000 ευρώ.

«Ο διαγωνισμός, ο παλαιότερος του είδους του στη Γαλλία, είναι πραγματική υπερηφάνεια για εμάς», είπε ο Φραν Τομάς, πρόεδρος του συνδικάτου αρτοποιών «Syndicat des Boulangers du Grand Paris».

Έτσι, για τον ετήσιο διαγωνισμό, οι αρτοποιοί κρίνονται ειδικά με βάση την «παραδοσιακή μπαγκέτα» τους, μια ονομασία που διαφοροποιεί τα ψωμιά καλής ποιότητας από τους ανταγωνιστές τους. «Είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός διαγωνισμός γι’ αυτούς», λέει στο CNN η Ολιβιά Πολσκί, αντιδήμαρχος Παρισιού για το εμπόριο και τη βιοτεχνία.

Μάλιστα, οι κανόνες των κριτών είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Από τις 176 μπαγκέτες που υποβλήθηκαν φέτος, οι 40 απορρίφθηκαν αμέσως γιατί ήταν πολύ κοντές, πολύ μακριές, πολύ βαριές, πολύ ελαφρές ή είχαν γίνει με λάθος αλεύρι.

Σημειώνεται, ότι η γαλλική μπαγκέτα από πέρυσι έχει ενταχθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.