Υπήρξε ο άνθρωπος που αντιπαρατέθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2018 ως υποψήφιος του κεμαλικού κόμματος CHP. Τρεις ημέρες πριν από τη νέα εκλογική μάχη της 14ης Μαΐου, την κρισιμότερη εδώ και χρόνια στην Τουρκία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ ενδεχομένως επέφερε ένα καθοριστικό χτύπημα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, επικεφαλής πλέον του κόμματος Memleket (Πατρίδα), ήταν και πάλι υποψήφιος. Έχοντας όμως αποχωρήσει από το κεμαλικό κόμμα τα ποσοστά που συγκέντρωνε ήταν αρκετά χαμηλά. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρισκόταν μεταξύ του 2% έως 5%.

Αιφνιδίως την Πέμπτη ανακοίνωσε πως αποσύρει την υποψηφιότητα δημιουργώντας νέα δεδομένα για τις επικείμενες εκλογές. Επισήμως υποστήριξε πως αποσύρεται γιατί δεν επιθυμεί η ηγεσία του συνασπισμού της αντιπολίτευσης υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να του επιρρίψει ευθύνες σε περίπτωση ήττας.

Η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις των δύο, παρότι υπήρξαν στο ίδιο κόμμα, δεν ήταν οι καλύτερες. Όπως είναι επίσης αλήθεια πως το τελευταίο διάστημα, με τις δημοσκοπήσεις να προμηνύουν μια αρκετά αμφίρροπη μάχη Κιλιτσντάρογλου – Ερντογάν, ο Ιντζέ είχε δεχτεί πιέσεις για να αποσυρθεί προς όφελος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Μάλιστα πρόσκληση απηύθυνε και ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου. Σε μεγάλο βαθμό απευθύνονται στην ίδια «δεξαμενή» ψηφοφόρων και ορισμένοι τον είχαν χαρακτηρίσει ακόμη και ως «Δούρειο Ίππο» του Ερντογάν, καθώς στερεί ψήφους από τον αρχηγό των κεμαλιστών.

Όμως η παραίτησή του φαίνεται να έχει και μια άλλη πτυχή: Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα sex tape με τον ίδιο πρωταγωνιστή. «Κανένας πολιτικός δεν έχει δει τέτοια συκοφαντία. Δεν φοβάμαι συνωμοσίες και πλαστά βίντεο. Υπήρξαν 45 ημέρες δολοφονίας φήμης και επιθέσεων. Το δημοσίευσαν σε ιστότοπο πορνό. Δεν έχω τέτοιο βίντεο. Αυτή η συκοφαντία είναι δημόσια συκοφαντία. Η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν μπόρεσε να προστατεύσει τη φήμη μου», δήλωσε ο Ιντζέ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όφελος για τον Κιλιτσντάρογλου

Προς υποστήριξή του έσπευσε άμεσα το AKP, το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Αν και εν μέσω ακραίας αντιπαράθεσης, υπήρξαν ακόμη και κατηγορίες κατά του  Ιντζέ για ενδεχόμενη συνεργασία με τον Ερντογάν ώστε να αποτραπεί η εκλογή του Κιλιτσντάρογλου, ο ίδιος δεν έδωσε την υποστήριξή του σε κάποιον υποψήφιο. «Αποσύρομαι από την υποψηφιότητα. Το κάνω για τη χώρα μου», είπε και ζήτησε απλώς από τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η αποχώρηση του Ιντζέ είναι πιθανότερο να ευνοήσει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος φαίνεται να έχει πλέον ένα προβάδισμα άνω των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.  

Εκλογές Τουρκία

Συγκεκριμένα η τελευταία έρευνα του ινστιτούτου Konda έδειξε πως ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 43,7% και ο Κιλιτσντάρογλου 49,3%, οριακά κάτω από το 50% που απαιτείται για μια νίκη από τον πρώτο γύρο. Στην εν λόγω δημοσκόπηση ο Ιντζέ συγκεντρώνει μόλις το 2,2% και ο άλλος υποψήφιος, ο Σινάν Ογκάν, το 4,8%. Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι ψηφοφόροι και των δύο αυτών υποψηφίων – και κυρίως του Ιντζέ – θα στήριζαν τον Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο, ωθούμενοι κυρίως από την επιθυμία τους για πτώση του Ερντογάν. Άρα, μετά την αποχώρηση του Ιντζέ, αν αυτό επιβεβαιωθεί, ο επικεφαλής του CHP και του συνασπισμού της αντιπολίτευσης θα μπορούσε ακόμη και να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο.

Αντίστοιχα ήταν και τα συμπεράσματα μιας άλλης δημοσκόπησης της Metropoll. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, που όμως επίσης έχει υπολογίσει την υποψηφιότητα Ιντζέ, οι δύο βασικοί αντίπαλοι θα οδηγηθούν στον δεύτερο γύρο με τον Κιλιτσντάρογλου να συγκεντρώνει 49,1% και τον Ερντογάν 46,9%. Σε δεύτερο γύρο, η δημοσκόπηση δείχνει νίκη Κιλιτσντάρογλου με 51,3%.

Είναι ο Κιλιτσντάρογλου «παράγοντας αλλαγής»;

Η ενίσχυση της προοπτικής της νίκης του αρχηγού του CHP φαίνεται πως έδωσε ώθηση και στη χρηματιστηριακή αγορά της Τουρκίας με τον γενικό δείκτη να καταγράφει άνοδο κατά 6%, καθώς ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί να ανατρέψει τις ανορθόδοξες – σε μεγάλο βαθμό – οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πλειοψηφία που θέλει αλλαγή και αυτή βασίζεται κυρίως στους νέους ανθρώπους. Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν οι πολίτες πιστεύουν πως ο Κιλιτσντάρογλου είναι αυτός ο παράγοντας αλλαγής», ανέφερε στο Reuters η Ασλί Αϊντιντασμπας, συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings και πρόσθεσε: «Είτε κερδίσει είτε όχι, νιώθω ότι η εποχή του Ερντογάν έχει τελειώσει. Η τουρκική κοινωνία είναι έτοιμη να προχωρήσει. Και δυστυχώς ο Ερντογάν δεν αφήνει πίσω του ένα θεσμικό μοντέλο διακυβέρνηση».