O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με φόντο την κρίσιμη εκλογική μάχη της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως δεν επιθυμεί πλέον την απόκτηση των F35, σημειώνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα που είχαν δοθεί.

«Δεν λέμε να επιστρέψουμε στα F-35 αυτή τη στιγμή, λέμε να μας δώσετε τα χρήματά μας. Διότι εμείς παράγουμε τα δικά μας μαχητικά αεροσκάφη. Επιπλέον, θέλουμε να αγοράσουμε F-16. Η σιωπή στο Κογκρέσο δεν έχει σπάσει» είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ είχαν αφήσει την Τουρκία εκτός του εξοπλιστικού προγράμματος των F35 ύστερα από την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S400. Ακολούθησαν και άλλα αντίποινα από την Ουάσιγκτον, αλλά και εκατέρωθεν επιθετικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα οι σχέσεις των δύο χωρών να βρεθούν στο ναδίρ.

Τώρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει πως επιδίωξη είναι να βελτιωθούν οι δεσμοί με τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η Ουάσιγκτον πρότεινε στην Τουρκία να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία, αλλά η Άγκυρα απέρριψε το αίτημα. «Θα θέλαμε επίσης να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, έχουμε δημιουργήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς για αυτό. Ωστόσο, δεν είμαστε κακοί με τις ΗΠΑ χωρίς λόγο, η FETÖ (σ.σ. η οργάνωση του Γκιουλέν τον οποίο κατηγορεί ως ενορχυστρωτή του πραξικοπήματος του 2016) είναι στην Αμερική, η Αμερική υποστηρίζει το PKK/YPG (σ.σ. την ένοπλη αυτονομιστική κουρδική οργάνωση)» πρόσθεσε.