Με πρόστιμο θα τιμωρούνται στο εξής όσοι τουρίστες βγάλουν selfie στα δημοφιλή σημεία του Πορτοφίνο της Ιταλίας. Τουλάχιστον αν τους πιάσουν επ αυτοφώρω οι ιταλικές αρχές, οι οποίες δηλώνουν πως θα «παραμονεύουν» για τον εντοπισμό των παραβατών.

Το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 275 ευρώ και η απαγόρευση των selfies αφορά τις πολύ διάσημες περιοχές στο γραφικό ιταλικό παραλιακό χωριό, ιδιαίτερα για τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι εν λόγω περιοχές χαρακτηρίζονται ως «κόκκινες ζώνες» και ο δήμαρχος του Πορτοφίνο, Ματέο Βιακάβα, δήλωσε πως οι τουρίστες σταματούν σε αυτές για να τραβήξουν φωτογραφίες, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος, αλλά και μια πρωτοφανή συμφόρηση στα πεζοδρόμια.

Το μικρό χωριό, στα ιταλική Ριβιέρα στα νοτιοανατολικά της Γένοβας, έχει μόλις λίγο πάνω από 500 κατοίκους, ωστόσο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου συρρέουν χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι σταματούν στη μέση του δρόμου για να φωτογραφηθούν με φόντο τα πολύχρωμα σπίτια και το γραφικό λιμάνι. Είναι χαρακτηριστικό πως το hashtag #portofino έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο δημοσιεύσεις στο Instagram.

«Στόχος μας δεν είναι να διώξουμε τους τουρίστες, αλλά να θέλουμε να επιτρέψουμε σε όλους να απολαύσουν την ομορφιά του», δήλωσε ο δήμαρχος στο Times και πρόσθεσε: «θέλουμε να σταματήσουμε τις επικίνδυνες καταστάσεις που προκαλούνται από τον συνωστισμό».

Το πρόστιμο τέθηκε σε εφαρμογή από το Σαββατοκύριακο του Πάσχα και η καθημερινή απαγόρευση ισχύει έως τις 6 το απόγευμα. Ο κανόνας θα παραμένει σε ισχύει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου όταν και η λήγει η τουριστική περίοδος. Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση από τις πολλές αντίστοιχες που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία με στόχο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, να προστατευτούν οι πολιτιστικοί χώροι και τα ιστορικά μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα.