Ο μιντιακός όμιλος του δισεκατομμυριούχου Ρούπερτ Μέρντοχ φέρεται να αποζημίωσε με απόλυτη μυστικότητα τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, με ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό, ώστε να διευθετηθεί αθόρυβα μια αγωγή που είχε κατατεθεί για τηλεφωνική υποκλοπή.

Τα στοιχεία προκύπτουν από δικαστικά αρχεία που επικαλείται ο Guardian και η αγωγή φέρεται να είχε κατατεθεί σε βάρος του ιδιοκτήτη της Sun και της News of the World. Τα νομικά έγγραφα, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, δόθηκαν από τον αδελφό του Ουίλιαμ, τον πρίγκιπα Χάρι, στο πλαίσιο της δικής του δικαστικής διαμάχης με τον εκδότη, η οποία βρίσκεται στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Εάν ο Χάρι κερδίσει τη δικαστική μάχη με την εταιρεία του Μέρντοχ, τότε αναμένεται να διεκδικήσει αποζημίωση που θα υπερβαίνει τις 200.000 λίρες. Οι δικηγόροι σημείωσαν στο δικαστήριο ότι ο μιντιακός όμιλος εμπλέκεται εδώ και χρόνια σε πρακτικές «εσκεμμένης απόκρυψης, καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, συγκάλυψης και ψευδών αρνήσεων ακόμη και ενόρκως».

Από την κατάθεση του Χάρι προκύπτει ακόμη πως οι προσπάθειες από τον όμιλο του Μέρντοχ για έναν κρυφό εξωδικαστικό συμβιβασμό σχετικά με υπόθεση υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών είχαν την έγκριση και της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Έτσι η μυστική συμφωνία συνήφθη τελικά μεταξύ της βασιλικής οικογένειας και «ανώτερων στελεχών» της εταιρεία του Μέρντοχ πριν το 2012. Βάσει αυτής της συμφωνίας, θα καθυστερούσαν οι νομικές κινήσεις κατά του ομίλου των εφημερίδων και σε αντάλλαγμα θα δέχονταν συγγνώμη από τον όμιλο.

Ο Χάρι είπε ότι η βασιλική οικογένεια προέβη στην εν λόγω συμφωνία αφότου σημαδεύτηκε από την υπόθεση «Tampongate». Πρόκειται για την υπόθεση κατά την οποία η Sun εξασφάλισε μια ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα, ενώ το ζευγάρι είχε σχέση, τη δεκαετία του 1980.

Σημειώνεται πως πριν από μερικές ημέρες ο Ρούπερτ Μέρντοχ έχασε μια ακόμη δικαστική υπόθεση, με το FOX News να καλείται να καταβάλει πάνω από 780 εκ. δολαρία για τη «δυσφήμηση του αιώνα».

Πρόκειται για την υπόθεση αγωγής που είχε καταθέσει η εταιρεία μηχανημάτων ηλεκτρονικής καταμέτρησης ψήφων Dominion σχετικά με τους ισχυρισμούς που είχε υιοθετήσει το Fox News περί νοθείας σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020. Η υπόθεση έκλεισε με έναν διακανονισμό, λίγο πριν την έναρξη της δίκης, με το κανάλι να καλείται να πληρώσει το ποσό ρεκόρ, αναγνωρίζοντας πως όσα ισχυριζόταν ήταν ψευδή.