Την Αγία Σοφία επέλεξε σήμερα, που είναι η γιορτή του Μπαϊράμι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, ο τούρκος πρόεδρος δεν επέλεξε κάποιο κλασικό τζαμί δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι θεωρεί την Αγία Σοφία ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του.

Παρά το γεγονός ότι κοντά είναι το Γενί τζαμί και το νέο τζαμί που έφτιαξε στη γειτονιά του σπιτιού του, το οποίο χωρά 80.000 κόσμο, ο τούρκος πρόεδρος επέλεξε να πάει στην Αγιά Σοφιά. Επίσους ο τούρκος πρόεδρος, ενόψει των εκλογών στις 14 Μαΐου, ανακοίνωσε ότι για ένα μήνα θα δώσει δωρεάν φυσικό αέριο.

Το… αναδρομικό ρεπορτάζ για τα τουρκικά πλοία

Νέες αναφορές στη Γαλάζια Πατρίδα και ένα αναδρομικό ρεπορτάζ για τα τουρκικά πλοία, που έκαναν έρευνες και στο Αιγαίο, παρουσίασε η τουρκική κρατική τηλεόραση. Χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης αναφέρει:

«Οι εργασίες θαλάσσιων ερευνών της Τουρκίας ξεκίνησαν πριν από 48 χρόνια. Με ένα πλοίο που είχε μισθωθεί από την Νορβηγία είχε σχεδιαστεί η έναρξη ερευνών στο Αιγαίο. Όμως η αυθαίρετη απόφαση της Νορβηγίας για απόσυρση το πλοίου σταμάτησε αυτές τις έρευνες. Τότε η Τουρκία ξεκίνησε άλλες προσπάθειες. Συνεχίστηκαν με το πλοίο Hora το οποίο παραχωρήθηκε από την Γερμανία. Το πλοίο εντάχθηκε στο στόλο της Εταιρείας Γεωλογικών Ερευνών και μετονομάστηκε σε Σισμίκ-1.To πλοίο από το 1976 μέχρι και το 2004 για 28 χρόνια κυμάτισε την τουρκική σημαία στο Αιγαίο.

Ένα από τα τελευταία πλοία για γεωτρήσεις και έρευνες υδρογονανθράκων στη Γαλάζια Πατρίδα είναι το Kanuni. Το 2020 εντάχθηκε στον τουρκικό στόλο με τα γεωτρύπανα. Το Ορούτς Ρέις ξεκίνησε τις εργασίες του το 2017 έχει δυνατότητες τρισδιάστατων ερευνών στις θάλασσες χρησιμοποιείται σε επιστημονικές έρευνες που αφορούν στην υφαλοκρηπίδα που έχει στρατηγική σημασία. Ο στόχος είναι η ανακάλυψη των κοιτασμάτων στη Γαλάζια Πατρίδα και να παραδοθούν στην υπηρεσία του λαού».