Κατηγορίες κατά του Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι ο γάλλος πρόεδρος γλείφει τον κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, μετά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Ο Μακρόν, που είναι φίλος μου, πάει στην Κίνα και γλείφει (τον Σι Τζινπίνγκ)», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος Τραμπ. Ο ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος πρόσαψε στην κυβέρνηση του δημοκρατικού διαδόχου του Τζο Μπάιντεν πως αποδυνάμωσε τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, σε βαθμό που χάνουν την υποστήριξη παραδοσιακών συμμάχων τους. «Ο κόσμος έχει παλαβώσει, ανατινάσσεται παντού, κι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανέναν λόγο», υποστήριξε ο Τραμπ.

Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν προσπάθησε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση, διαβεβαιώνοντας πως η διμερής σχέση με τη Γαλλία είναι εξαίρετη. Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις, η γαλλική προεδρία υπερασπίστηκε τη θέση του Εμανουέλ Μακρόν, κρίνοντας πως «πρέπει να ακούγεται η ιδιαίτερη φωνή» της Ευρώπης αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.