Με αιχμή τη μεγάλη πολιτική σημασία των τιμών των κρεμμυδιών, το γραφείο του Πρωθυπουργού απέστειλε επιστολές στους υπουργούς Γεωργίας και Καταναλωτικών Υποθέσεων, εκφράζοντάς τους τις ανησυχίες του για την «δραματική» άνοδο των τιμών και καλώντας τους να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα για την υπαναχώρηση των τιμών.

Τα κρεμμύδια αποτελούν βασικό συστατικό της ινδικής κουζίνας, αλλά η τιμή τους στην λιανική αγορά έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες από τις 35 ρουπίες ανά κιλό στις 80 ρουπίες (περίπου 1,34 ευρώ), προκαλώντας αγανάκτηση στους Ινδούς καταναλωτές, που ήδη έχουν περάσει την χρονιά με διψήφιες αυξήσεις στον πληθωρισμό τροφίμων και μεγάλη άνοδο στις τιμές καυσίμων.

Η άνοδος των τιμών οφείλεται κυρίως στην μείωση της προσφοράς λόγω βροχοπτώσεων αλλά και την κερδοσκοπία.

Η κρίση… των κρεμμυδιών προκύπτει σε μία δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, που έχει παραλύσει τις τελευταίες εβδομάδες λόγω διαμάχης για το πώς δημοπράτησε φάσματα δεύτερης γενιάς κινητής τηλεφωνίας σε τιμές 2001, η οποία προκάλεσε, σύμφωνα με κατηγορίες, ζημίες 39 δισ. δολάρια στο κράτος.

Προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν πληρώσει υψηλό πολιτικό τίμημα, όταν απέτυχαν να ελέγξουν αυτό το βασικό διατροφικό αγαθό.

Στην δεκαετία του ’80, το ινδικό κογκρέσο υποχρέωσε την εθνική κυβέρνηση να παραιτηθεί για την τιμή των κρεμμυδιών και το 1988 το ινδουιστικό κόμμα Bharatiya Janata έχασε τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης του Νέου Δελχί για τον ίδιο λόγο.