Σε μητέρα των μαχών έχει αναδειχθεί η μαρτυρική πόλη Μπαχμούτ, με τους Ρώσους να εξακολουθούν να εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις και τους Ουκρανούς να διατηρούν την ισχυρή άμυνά τους. Ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, μάλιστα, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι μαχητές του έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος στην πόλη των θηριωδιών, αναρτώντας στον λογαριασμό του στο Telegram ένα βίντεο στο οποίο δηλώνει ότι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,2 χιλιομέτρων μακριά από το διοικητικό κέντρο της περιοχής.

«Πρόκειται για ένα πενταόροφο κτίριο από όπου προέρχεται ο καπνός – το κτίριο της διοίκησης της πόλης, το διοικητικό κέντρο της πόλης. Είναι ένα χιλιόμετρο και 200 μέτρα μακριά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πριγκόζιν στο βίντεο δείχνοντας προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Κλιμακώνοντας την εμπρηστική ρητορική και σε ειρωνική διάθεση δήλωσε δε: «Πήρα την απόφαση το 2024 να κατέβω για πρόεδρος – πρόεδρος της Ουκρανίας. Θα ανταγωνιστώ για αυτή τη θέση με τον Ποροσένκο και τον Ζελένσκι. Αν κερδίσω, τότε όλα θα πάνε καλά. Δεν θα χρειαστούν οβίδες».

Πριν από λίγες ημέρες, ο Πριγκόζιν είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία προετοιμάζει αντεπίθεση κοντά στην Μπαχμούτ. «Ναι, είναι γνωστό ότι ο εχθρός προετοιμάζει αντεπίθεση. Φυσικά, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό», είχε σημειώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Wagner από το περασμένο καλοκαίρι έχει επλακεί ενεργά στον πόλεμο στην Ουκρανία, στρατολογώντας κατάδικους από φυλακές και σωφρονιστικές αποικίες σε όλη τη Ρωσία, συχνά με την υπόσχεση της διαγραφής των ποινών για όσους συμπληρώσουν έξι μήνες στο μέτωπο.

Ωστόσο οι απώλειες αυτών των τμημάτων, που έχουν υποτυπώδη στρατιωτική εκπαίδευση, είναι τεράστιες. Αυτό συμβαίνει και στις μάχες στην Μπαχμούτ που μαίνονται εδώ και εβδομάδες.