Χθες το απόγευμα (7/3) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε μέιλ, γραμμένο στα ρωσικά που έκανε λόγο για επίθεση στο μετρό, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα, σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για μια απειλή που δεν θεωρείται πολύ αξιόπιστη, ωστόσο λαμβάνεται «πολύ σοβαρά» από τις αρχές όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες. Η εισαγγελία των Βρυξελλών ξεκίνησε έρευνα, το Κέντρο Κρίσεων παρακολουθεί την κατάσταση και η ομοσπονδιακή αστυνομία πραγματοποίησε ελέγχους στο μετρό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παράλληλα οι περιπολίες ενισχύονται, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ήρθε σε επαφή η Le Soir, ένας άνδρας επικοινώνησε πρόσφατα με την Κομισιόν δύο φορές μέσω email. Το πρώτο email της 16ης Φεβρουαρίου δεν περιείχε τίποτα ανησυχητικό, το δεύτερο, το οποίο στάλθηκε στις 3 Μαρτίου, ήταν απειλητικό μήνυμα το οποίο ανέφερε στα ρωσικά: «Καθώς η ΕΕ συνεχίζει την επιθετική της πολιτική, θα ήθελα να προειδοποιήσω για την έναρξη μαζικών τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της ΕΕ». Το email καταλήγει με μια συγκεκριμένη απειλή: «Στις 8 Μαρτίου, το μετρό στις Βρυξέλλες θα ανατιναχτεί μεταξύ Yser και Rogier».

Δεν βρέθηκε τίποτα στους ελέγχους

Η αστυνομία διενήργησε όλους τους απαραίτητους ελέγχους. «Το πήραμε πολύ σοβαρά υπόψη, πραγματοποιήσαμε ελέγχους με αστυνομικούς σκύλους ικανούς να ανιχνεύουν εκρηκτικά που αποδείχθηκαν αρνητικοί, αλλά παραμένουμε πολύ προσεκτικοί. Οι αστυνομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή. Η εισαγγελία των Βρυξελλών άνοιξε έρευνα για να εντοπίσει τον ή τους δράστες αυτής της απειλής βομβιστικής επίθεσης».

Από την πλευρά της η Πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας, αναφέροντας ότι η αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας ως απάντηση σε απειλή πιθανής επίθεσης στο μετρό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 8 Μαρτίου, και καλώντας τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αν βρίσκονται μέσα ή κοντά στις Βρυξέλλες, να αποφεύγουν τα πλήθη, να διατηρούν χαμηλό προφίλ, να έχουν πάντα επίγνωση του περιβάλλοντός τους, να παρακολουθούν τις ενημερώσεις των τοπικών μέσων και να ανατρέχουν στον ιστότοπο της πρεσβείας για τις πιο πρόσφατες ειδοποιήσεις και μηνύματα προς πολίτες των ΗΠΑ.

Σχεδόν απίθανη η απειλή

«Σχεδόν απίθανη» αξιολογεί την απειλή για επίθεση στο μετρό των Βρυξελλών το Συντονιστικό Όργανο Ανάλυσης Απειλών.

«Το Κέντρο Κρίσεων του Βελγίου (ΝCCN) και οι υπηρεσίες ασφαλείας αναλύουν συνεχώς πληροφορίες προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια στη χώρα μας. Επομένως οποιαδήποτε πιθανή απειλή λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τα διάφορα τμήματα. Αυτή είναι η περίπτωση του email που ανέφερε κίνδυνο επίθεσης σήμερα στο μετρό των Βρυξελλών. Το Συντονιστικό Όργανο Ανάλυσης Απειλών (OCAM) έχει αξιολογήσει αυτή την απειλή ως σχεδόν απίθανη», αναφέρει ειδικότερα σχετική ανακοίνωση του κέντρου κρίσεων.

Προσθέτει ωστόσο ότι «προληπτικά οι αστυνομικές υπηρεσίες βρίσκονται αυξημένη επαγρύπνηση στο δίκτυο του μετρό των Βρυξελλών. Ο έλεγχος των εγκαταστάσεων, που διενεργήθηκε από την ομοσπονδιακή αστυνομία, αποδείχθηκε επίσης αρνητικός. Το Συντονιστικό Όργανο Ανάλυσης Απειλών (OCAM) διατηρεί επί του παρόντος το συνολικό επίπεδο απειλής για το Βέλγιο στο “μέσο” ή στο επίπεδο 2 σε κλίμακα 4. Επί του παρόντος δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα. Το NCCN, σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας, συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση».