Με απεργία προειδοποιούν οι πιλότοι στην Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, καθώς η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να περάσει νόμο, ώστε να μπορεί να ελέγχει την δικαστική εξουσία.

Έτσι, σε επιστολή που έστειλαν στον αρχηγό του γενικού επιτελείου και δημοσιεύεται στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, 37 πιλότοι απειλούν να μην παρουσιαστούν στην ετήσια εκπαίδευση που έχει οριστεί για την Τετάρτη.

«Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος του Ισραήλ σε κάθε στιγμή και πέραν των συνόρων (…). Αποφασίσαμε να κάνουμε μία μονοήμερη παύση για να μιλήσουμε για τις ανησυχητικές εξελίξεις που περνά η χώρα», εξήγησε ένας από τους πιλότους, τα στοιχεία του οποίου δεν μπορούν να αποκαλυφθούν λόγω του στρατιωτικού απορρήτου.

Σημειώνεται, πως ο κυβερνητικός συνασπισμός της δεξιάς και τη άκρας δεξιάς του Μπενιαμίν Νετανιάχου που κυβερνά το Ισραήλ από τον Δεκέμβριο εισάγει μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες στην επιλογή των δικαστών και περιορίζει τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες στο Ισραήλ μετά την ανακοίνωσή του στις αρχές του Ιανουαρίου.

Μάλιστα, εγείρονται ερωτήματα για τις προθέσεις που υπάρχουν πίσω από τον συγκεκριμένο νόνο. Εξάλλου, ο ίδιος ο Νετανιάχου είχε ανοιχτές υποθέσεις με την δικαιοσύνη, ενώ μέλη προηγούμενων κυβερνήσεων του είχαν κατηγορηθεί για διαφθορά, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει από το 2019 πολιτική κρίση, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.