Παραλίγο να πέσει θύμα βομβιστικής επίθεσης ο εθνικιστής ρώσος ολιγάρχης Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) να αποτρέπουν την επίθεση. Το ρωσικό δίκτυο Zvezda TV μετέδωσε βίντεο της FSB που φαίνεται να δείχνει έναν άνδρα να πλησιάζει παρκαρισμένο αυτοκίνητο και να σκύβει κάτω από αυτό. Στην συνέχεια, δεύτερο βίντεο δείχνει ένα ρομπότ να αφαιρεί αντικείμενο κάτω από το αυτοκίνητο. Η αυθεντικότητα των βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Reuters.

Σε ανακοίνωσή της η FSB κατηγορεί τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ότι βρίσκονται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας, η οποία, σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οργανώθηκε για λογαριασμό τους από τον Ντένις Καπούστιν, ρώσο ακροδεξιό ακτιβιστή που ζει στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την FSB, κατηγορίες για τρομοκρατία και παράνομη διακίνηση εκρηκτικών έχουν απαγγελθεί κατά του Ντένις Καπούστιν.

Ο Καπούστιν, γνωστός και ως Ντένις Νικίτιν, είναι ένας πρώην αθλητής των Μεικτών Πολεμικών Τεχνών. Σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό παρέπεμψε στους ανωτέρους του στο Σώμα Ρώσων Εθελοντών, την οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την επιχείρηση στην περιοχή του Μπριάνσκ της νότιας Ουκρανίας, στην οποία ο ίδιος συμμετείχε επίσης. Ο διοικητής του δήλωσε ότι δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η FSB υποστηρίζει ότι ματαίωσε και άλλη απόπειρα του Καπούστιν για επίθεση σαμποτάζ κατά ρωσικών εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή του Βόλγκογκραντ τον περασμένο χρόνο αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το Reuters.

Ο Μαλοφέγεφ, ο στόχος της επίθεσης που υποστηρίζει ότι απέτρεψε η FSB, είναι υποστηρικτής του Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι ιδιοκτήτης τηλεοπτικού καναλιού που προωθεί εθνικιστικές θέσεις και είναι σφοδρός υποστηρικτής του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Τίποτα δεν θα μας σταματήσει»

Ο Μαλοφέγεφ δήλωσε στο Telegram ότι είναι καλά και ότι κανείς δεν τραυματίσθηκε κατά την απόπειρα κατά της ζωής του, η οποία «δεν πρόκειται να μεταβάλει την πατριωτική του στάση».

«Δεν τρέφω προσωπικό μίσος ακόμη και για τους ανθρώπους που με θέλουν νεκρό», είπε. Αλλά όπως έχουν πει πολλοί άγιοί μας, πρέπει να συγχωρούμε τους προσωπικούς μας εχθρούς και να συντρίβουμε τους εχθρούς της Πατρίδας. Αρα θα πολεμήσουμε εναντίον σας μέχρι την νίκη μας. Και τίποτε δεν θα μας σταματήσει».

Η FSB υποστηρίζει ότι κατά την απόπειρα κατά του Μαλοφέγεφ χρησιμοποιήθηκαν οι μέθοδοι της επίθεσης κατά της Ντάρια Ντούγκινα, της κόρης του γνωστού εθνικιστή ιδεολόγου Ντούγκιν, στα περίχωρα της Μόσχας το περασμένο καλοκαίρι. Η Μόσχα επέρριψε τότε την ευθύνη στο Κίεβο. Η Ουκρανία αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στην επίθεση αυτή.