Ο ιδρυτής της ρωσικής, μισθοφορικής οργάνωσης Wagner κάλεσε σήμερα τους Ρώσους να ασκήσουν πιέσεις στον στρατό της χώρας τους ώστε να δώσει πυρομαχικά στους άνδρες του, μια πρωτοφανής έκκληση η οποία καταδεικνύει το μέγεθος της έντασης μεταξύ της οργάνωσης και του γενικού επιτελείου στρατού της Ρωσίας.

«Αν κάθε Ρώσος στο επίπεδό του – για να αποφύγουμε να ζητήσουμε από οποιονδήποτε να διαδηλώσει– έλεγε απλώς ‘δώστε οβίδες στη Wagner” (…), τότε αυτό θα ήταν σημαντικό», δήλωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό του μήνυμα το οποίο μεταδόθηκε από το γραφείο Τύπου του. Η έκκληση αυτή είναι πρωτοφανής στη Ρωσία, όπου οι επικρίσεις εναντίον του Κρεμλίνου ή του στρατού καταπνίγονται σκληρά.

Ο Πριγκόζιν κατηγορεί εδώ και ημέρες τη διοίκηση του ρωσικού στρατού ότι δεν δίνει πυρομαχικά στους μισθοφόρους της Wagner, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την κατάληψη της πόλης Μπάχμουτ στην ανατολική Ουκρανία. «Αν ο οδηγός πει στο αφεντικό του να δώσει οβίδες στη Wagner, αν η αεροσυνοδός κατά την απογείωση πει να δοθούν οβίδες στη Wagner (…). Αν ο παρουσιαστής πει ζωντανά από την τηλεόραση να δοθούν όλμοι στη Wagner, θα τους σπάσουμε και θα τους αναγκάσουμε να σταματήσουν να κάνουν ό,τι να ‘ναι», εκτίμησε ο Πριγκόζιν.

«Θα τους αναγκάσουμε να μας δώσουν οβίδες», υπογράμμισε. «Υπάρχουν όλμοι. Αλλά πρέπει οι πολιτικάντηδες, τα καθάρματα, τα απορρίμματα να βάλουν την υπογραφή τους» ώστε να μας παραδοθούν, υπογράμμισε. Οι δηλώσεις αυτές του Πριγκόζιν αποτελούν νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Wagner και του ρωσικού στρατού. Η ένταση γίνεται ολοένα και πιο εμφανής τις τελευταίες εβδομάδες. Χθες Τρίτη ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ για «προδοσία» επειδή στερούν από τη Wagner τα πυρομαχικά που ζητεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η οργάνωση να «καταστραφεί» στο πεδίο της μάχης. Ο Πριγκόζιν έχει επίσης δηλώσει ότι οι άνδρες της Wagner υφίστανται «εκατοντάδες απώλειες» κάθε ημέρα λόγω της έλλειψης πυρομαχικών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απάντησε χθες αναφέροντας σε ανακοίνωσή του τον αριθμό των πυρομαχικών που έχουν δοθεί στις «μονάδες επίθεσης εθελοντών», όπως χαρακτηρίζει τη Wagner.