Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Παρκ Τζιν υποστήριξε σήμερα ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το γεγονός ότι η προσοχή του κόσμου στράφηκε σε αυτόν τον πόλεμο ενθάρρυναν τη Βόρεια Κορέα η οποία νωρίτερα σήμερα προχώρησε στην εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Η εκτόξευση αυτή, η πρώτη από την 1η Ιανουαρίου, σηματοδοτεί ξεκάθαρα «την πρόθεση (της Πιονγκγιάνγκ) να προβεί και σε άλλες προκλήσεις», είπε ο Παρκ μιλώντας σε ένα πάνελ, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Εάν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει και έβδομη πυρηνική δοκιμή, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αυτό θα άλλαζε τα πάντα, υπό την έννοια ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να αναπτύξει τακτικούς πυρηνικούς πυραύλους», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η G7 καταδικάζει την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα

Νωρίτερα σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) καταδίκασαν σήμερα «με τους εντονότερους όρους» την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα στη θάλασσα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι απαιτεί μια ενωμένη απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

«Αυτή η ενέργεια συνιστά κατάφορη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και απειλεί την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφεραν στη δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Η απερίσκεπτη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας απαιτεί μια ενωμένη απάντηση από τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένων επιπρόσθετων σημαντικών μέτρων που θα ληφθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 στη δήλωσή τους.

Και οι ΗΠΑ καταδίκασαν έντονα σήμερα την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα βαλλιστικού πυραύλου και είπαν ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή. Δήλωση της Άντριεν Γουάτσον, εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ανέφερε πως ο πύραυλος, που εκτοξεύθηκε προς τη θάλασσα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιαπωνίας, δεν αποτέλεσε άμεση απειλή όμως αύξησε τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία του αμερικανικού εδάφους και των συμμάχων τους Δημοκρατία της Κορέας και Ιαπωνία», ανέφερε.