Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Παρασκευή (17/2) ότι η προσθήκη δύο εταιρειών των ΗΠΑ που πούλησαν όπλα στην Ταϊβάν, στον κατάλογο με τις αναξιόπιστες οντότητες και η λήψη αντίστοιχων μέτρων είναι μια φυσιολογική ενέργεια επιβολής του νόμου.

Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες Lockheed Martin Corporation και Raytheon Missiles & Defense έχουν πουλήσει επανειλημμένα όπλα στην Ταϊβάν παρά την ισχυρή αντίθεση της Κίνας, βλάπτοντας σοβαρά την εθνική ασφάλεια, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, ανέφερε σε δήλωσή του εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου.

Η ενέργεια της Κίνας είναι σύμφωνη με το Νόμο Εξωτερικού Εμπορίου, το Νόμο Εθνικής Ασφαλείας και με άλλους σχετικούς νόμους, καθώς και με το άρθρο 2 του κανονισμού για τον κατάλογο με τις αναξιόπιστες οντότητες, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το υπουργείο ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη (16/2), όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την απόφαση για να περιληφθούν οι δύο αμερικανικές εταιρείες στον εν λόγω κατάλογο.

Το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Κίνας και αφορά θεμελιώδη κινεζικά συμφέροντα και δεν θα γίνει ανεκτή εξωτερική ανάμιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας πως η αρχή της μίας Κίνας είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη βασική αρχή η οποία διέπει τις διεθνείς σχέσεις και υπάρχει γι’ αυτή συναίνεση στη διεθνή κοινότητα.