Ανώτερη αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου εκτίμησε χθες Παρασκευή (10/2) πως «πιθανόν» τα μισά βαριά άρματα μάχης που είχε στη διάθεσή του ο στρατός της Ρωσίας έχουν είτε καταστραφεί είτε πέσει στα χέρια των αντιπάλων του αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία, πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Η Ρωσία «πιθανόν έχει χάσει τα μισά άρματα μάχης της» στις εχθροπραξίες, καθώς είτε καταστράφηκαν είτε «έπεσαν στα χέρια των Ουκρανών», είπε η Σελέστ Ουάλαντερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ινστιτούτο μελετών Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια (Center for a New American Security).

Η εκτίμηση αυτή της κυρίας Ουάλαντερ – η οποία πάντως δεν έδωσε συγκεκριμένο αριθμό για τις απώλειες των μονάδων τεθωρακισμένων της Ρωσίας – δημοσιοποιείται καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να παραλάβει δεκάδες βαριά άρματα μάχης από τους δυτικούς συμμάχους του.

Η Βρετανία λέει πως τα άρματα μάχης Challenger 2 που θα διαθέσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα επιχειρούν στα πεδία των μαχών τον Μάρτιο, ενώ η Γερμανία και άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου αναμένεται να στείλουν δεκάδες Leopard 2 στο Κίεβο μέχρι τον Απρίλιο.

Η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί από την πλευρά της να στείλει 31 άρματα μάχης Abrams, όμως για την παράδοσή τους θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.