Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση της ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια για τον εντοπισμό του ζευγαριού Ελλήνων που αγνοείται και εκτιμάται ότι βρίσκεται στα συντρίμμια της πολυκατοικίας που διέμενε μέχρι την ώρα του φονικού σεισμού στην Τουρκία. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν άνδρα 65 ετών και μια γυναίκα 62 ετών. Οι πληροφορίες, πάντως, λένε ότι οι Έλληνες εκτιμάται ότι είναι εγκλωβισμένοι αρκετά μέτρα κάτω από την κορυφή των συντριμμιών, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στην Τουρκία, Γιώργο Σιδέρη, που βρίσκεται δίπλα στην ελληνική ομάδα διάσωσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μέλη της 2ης ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη έκαναν, κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων, έρευνες με διασωστικό σκύλο στην πολυκατοικία που διέμεναν οι δυο Έλληνες, ενώ κατ’ εξαίρεση η ελληνική ΕΜΑΚ έκανε σήμερα αίτημα για να επιχειρήσει στο συγκεκριμένο σημείο και πήρε το «πράσινο» φως.

«Σήμερα το πρωί έγινε κατ’ εξαίρεση αίτημα από την ελληνική αποστολή να μας επιτρέψουν να κάνει απεγκλωβισμό σε αυτό το κτίριο, ένα εξαώροφο κτίριο που κάθε όροφος έχει δύο διαμερίσματα. Δόθηκε το πράσινο φως και η ελληνική αποστολή αναχώρησε προς το σημείο, στο κεντρικό μέρος του Χατάι, με ενισχυμένη δύναμη», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Αρτοποιός, τόνισε: «Για εμάς, το γεγονός ότι είναι Έλληνες σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει για συμβολικούς λόγους να κάνουμε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης». Όπως σημειώνει, ο συγκεκριμένος χώρος είχε ελεγχθεί από άλλες διασωστικές ομάδες όχι την ελληνική. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ χθες αργά το βράδυ κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων μετέβη στο σημείο συνεχίζοντας τις έρευνες δίχως αυτές όμως να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο σήμερα η ελληνική αποστολή υπέβαλε κατ’ εξαίρεση αίτημα ώστε να εγκριθεί η μετακίνησή της εκεί.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, από το αυτοκίνητό του, δήλωσε στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ για τους δύο Έλληνες αγνοούμενους στη σεισμόπληκτη περιοχή, ότι δεν μπορούν αν τους εντοπίσουν, καθώς δεν έχουν το ακριβές στίγμα τους.

«Εκείνα τα οικοδομικά τετράγωνα (όπου έμεναν) έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά και δεν μπορούμε να βρούμε οδούς, αριθμούς κτλ» είπε ο κ. Λέκκας.

Για τον ηρωισμό της ομάδας της ΕΜΑΚ, ο καθηγητής είπε ότι «τα παιδιά κινδύνευσαν πολλές φορές και τους αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια».

Ο ανιψιός των αγνοουμένων, Μπασέλ Μενουνέ, μίλησε νωρίτερα στην ΕΡΤ και απηύθυνε έκκληση να συνεχιστούν οι έρευνες στην πολυκατοικία που διέμεναν οι συγγενείς του, ενώ έκανε γνωστό πως από τα συντρίμμια του σπιτιού τους, χθες ανασύρθηκε άνδρας ζωντανός.

«Την πρώτη μέρα που έγινε ο σεισμός, ο γαμπρός τους πήρε την ελληνική πρεσβεία και έδωσε πληροφορίες πως έχουμε Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια στην Αντιόχεια. Και μετά περιμέναμε να πάρουμε κάποια απάντηση, να πάρουμε ενημερώσεις. Από τότε έχουν έρθει κάποιες ομάδες. Οι τοπικές ομάδες έψαχναν. Βγάλανε την πρώτη μέρα τρεις, τέσσερις γείτονες ζωντανούς. Χθες έβγαλαν και άλλον ένα γείτονα. Ήταν και αυτός ζωντανός. Και τώρα περιμένουμε την βοήθεια να δούμε τι θα γίνει με τον θείο μου», τόνισε ο Μενουνέ.

Tα τελευταία 10 χρόνια το ζευγάρι ζούσε στην Αντιόχεια, ενώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο εξωτερικό. «Είχα επαφή μαζί τους πριν 20 μέρες, ενώ μετά τον σεισμό δεν κατάφερε η κόρη τους να επικοινωνήσει μαζί τους. Και εγώ προσπάθησα να τους πάρω την ίδια μέρα, μετά το σεισμό, αλλά δεν απάντησε ο θείος μου. Δηλαδή δεν έπιασε το κινητό και κανείς δεν μπορούσε να τους μιλήσει από τότε».