Οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία έχουν φτάσει στους σχεδόν 8.000. Ένας από αυτούς ήταν και ο Τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP, Γιακούπ Τας.

Ο Τας εγκλωβίστηκε μαζί με μέλη της οικογένειάς κάτω από τα ερείπια του κτιρίου όπου διέμενε στην πόλη Αντίαμαν όπου και εκλεγόταν ως βουλευτής.

Μαθαίνοντας την είδηση, ο πρόεδρος της Τουρκίας και ισχυρός άνδρας του AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω του υπουργού Μεταφορών Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου επικοινώνησε με συγγενείς του βουλευτή, στους οποίους εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. Το τηλεφώνημα κατεγράφη και έπειτα διέρρευσε στα social media κι έγινε viral.

«Τα συλλυπητήριά μου. Στέλνω την αγάπη μου στην οικογένειά του. Ας αναπαυθεί η ψυχή του εν ειρήνη», είπε ο Ερντογάν μεταξύ άλλων στο τηλεφώνημα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την Τρίτη (7/2) ζώνη καταστροφής τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία και επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για τρεις μήνες.

Σε ομιλία του, ο Ερντογάν δήλωσε πως 70 χώρες προσέφεραν βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και πως οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αττάλεια, ένα τουριστικό θέρετρο στη δυτική Τουρκία, ώστε να στεγάσουν προσωρινά ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς.