Ένας άντρας που γεννήθηκε σε μια φονταμενταλιστική μορμονική αίρεση μιλάει για την πολύ «αντισυμβατική» ανατροφή του. Ο 34χρονος Κάλβιν Γουέιμαν έφυγε από τη «Φονταμενταλιστική Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών» το 2019, αφού βρήκε τη θρησκεία πολύ «περιοριστική». Ο άντρας δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η οικογενειακή του κατάσταση ήταν πολύ μακριά από την κανονική μέχρι που μετακόμισε στην Καλιφόρνια.

«Είχα πέντε γονείς όλους στο ίδιο σπίτι: έναν μπαμπά, τη βιολογική μου μαμά και τρεις άλλες μαμάδες», αποκάλυψε ο Wayman σε ένα νέο επεισόδιο της σειράς «My Extraordinary Family». «Έχω επίσης 44 αδέρφια!» σημείωσε. «Μεγαλώσαμε σε μια φάρμα. Δουλεύαμε μαζί, ταΐζαμε τα ζώα, αρμέγαμε την αγελάδα» συμπλήρωσε για τον ανορθόδοξο τρόπο ζωής του. Ο Wayman είπε στην εκπομπή ότι απόλαυσε τα παιδικά του χρόνια και είναι ευγνώμων για την τεράστια οικογένειά του, αλλά και πως δεν υποστήριξαν όλοι την απόφασή του να φύγει από το FLDS.

«Το καλύτερο κομμάτι της ζωής και της ανατροφής μου είναι να έχω 44 αδέρφια» ανέφερε αρχικά. ωστόσο, πρόσθεσε πως «υπήρχαν ορισμένα βασικά σημεία στη ζωή μου όπου η θρησκεία έγινε πολύ επιζήμια για την εξέλιξή μου» συμπλήρωσε ο άντρας. «Όταν έχεις 50 άτομα στην οικογένειά σου, υπάρχουν πολλές διαφορετικές αντιδράσεις» τόνισε.

Ο Wayman αποκάλυψε ότι ο πατέρας του ήταν πιο λυπημένος για την απόφασή του να εγκαταλείψει τη θρησκεία, λέγοντας: «Το πήρε προσωπικά». «Ήθελε πραγματικά να καταλάβει το γιατί και μετά προσπάθησε να με αποτρέψει», εξήγησε. Μου έδωσε μερικά διαφορετικά βιβλία και μου είπε: «Σε παρακαλώ, διάβασέ τα πριν πάρεις την τελική σου απόφαση». Η απάντησή του γιου του ήταν: «Θα τα διαβάσω, αλλά το έχω ήδη αποφασίσει». Εν τω μεταξύ, τα άλλα μέλη του FLDS ήταν «επικριτικά», ισχυρίστηκε ο Wayman.

«Πολλοί άνθρωποι στην κοινότητα έσπευσαν να με κακολογήσουν», υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνέντευξή του. «Πίστεψαν πως ήμουν κάποιος που παρασύρθηκε από τη γοητεία της φήμης και του χρήματος στον κόσμο. Κάτι που είναι απίστευτα τοξικό γι’ αυτούς» σημείωσε. Μετά τη μετεγκατάστασή του στην Καλιφόρνια, ο Wayman είπε ότι έπρεπε να «αποπρογραμματίσει» τον εαυτό του και να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από τον φονταμενταλισμό.

Η μαμά του, Κριστίν, έχει 12 βιολογικά παιδιά — έξι από τα οποία έχουν πλέον εγκαταλείψει το FLDS. Πρόσφατα ακολούθησε τα βήματά τους και εμφανίστηκε στο ίδιο επεισόδιο του “My Extraordinary Family” για να πει την δική της ιστορία. «Έχω περίπου έξι παιδιά που έχουν εγκαταλείψει -τη θρησκεία- και καθώς μεγάλωσαν μου έδωσαν πατήματα για να σκεφτώ», εξήγησε. «Μόλις απομακρυνθείτε από τη θρησκεία και το μέρος αυτό , πολλά από αυτά τα πράγματα στο μυαλό σας αλλάζουν ριζικά», πρόσθεσε η γυναίκα, όπως μεταδίδουν οι New York Post.

Μητέρα και ο γιος δεν είναι τα μόνα πρώην μέλη του FLDS που μοιράζονται τις ιστορίες τους σχετικά με την εγκατάλειψη της «θρησκείας». Πέρυσι, η 24χρονη Ruby Steed, έγινε viral στο TikTok αφού μίλησε για τη ζωή στην αίρεση.

Το FLDS ήταν προηγουμένως υπό τον έλεγχο του Warren Jeffs, ο οποίος σήμερα εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς καμία πιθανότητα αποφυλάκισης μέχρι τον Ιούλιο του 2038 για σεξουαλική επίθεση σε δύο κορίτσια. Λέγεται ότι ώθησε την πολυγαμία εντός της Εκκλησίας, καθώς και τον γάμο ανήλικων κοριτσιών. Ο γιος του Jeffs, Γουένταλ, μίλησε πρόσφατα εναντίον του «χειριστικού» μπαμπά του και είπε ότι χαράζει το δικό του δρόμο…