Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάλλαξε σήμερα από τα καθήκοντά του τον υπουργό Εσωτερικών και Υγείας και δεύτερο στην ιεραρχία της κυβέρνησης Άριε Ντέρι, έπειτα από απόφαση της δικαιοσύνης. Την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το διορισμό του Ντέρι, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για φορολογική απάτη.

«Με βαριά καρδιά και πολύ πόνο (…) είμαστε υποχρεωμένοι να σας απαλλάξουμε από τη θέση σας στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ, παρουσία του Ντέρι.

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε πως η απόφαση του δικαστηρίου «αγνοεί τη βούληση του λαού» και πως θα προσπαθήσει να βρεί οποιοδήποτε νόμιμο μέσο ώστε ο Ντέρι να μπορέσει «να συνεισφέρει στην υπηρεσία του Κράτους του Ισραήλ».

Αρχηγός του υπερορθόδοξου κόμματος Σας, ο Άριε Ντέρι είχε διοριστεί υπουργός Υγείας και Εσωτερικών στο πλαίσιο μιας περίπλοκης συμφωνίας για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία υπογράφηκε τον Δεκέμβριο, μετά τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Η αποπομπή του από την κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε βάσει της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το εν λόγω δικαστήριο ανακοίνωσε την Τετάρτη πως αποφάσισε με πλειοψηφία 10 δικαστών στους 11 «πως ο διορισμός του βουλευτή Άριε Ντέρι στη θέση του υπουργού Εσωτερικών και Υγείας δεν μπορεί να επικυρωθεί».

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να τον παύσει», πρόσθεσε το δικαστήριο υπενθυμίζοντας πως ο Ντέρι είχε ανακοινώσει στις αρχές του 2022 πως αποσύρεται από την πολιτική ζωή μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη. Αυτή η αποχώρησή του από την πολιτική ήταν μάλιστα μια προϋπόθεση που είχε τεθεί από τη δικαιοσύνη ώστε ο Ντέρι να αποφύγει τη φυλακή.

Όμως ο Ντέρι εξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου και στη συνέχεια διορίστηκε στην κυβέρνηση που συγκροτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου από τον Νετανιάχου, μαζί με τους υπερορθόδοξους και τους ακροδεξιούς συμμάχους του.

Στα τέλη Δεκεμβρίου οι βουλευτές ψήφισαν επίσης κατεπειγόντως ένα νομοσχέδιο, που αποκλήθηκε από τον Τύπο «νόμος Ντέρι» και επέτρεπε σε ένα πρόσωπο που έχει κριθεί ένοχο για ένα αδίκημα, αλλά δεν έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση χωρίς αναστολή, να αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Ο στόχος του νομσχεδίου αυτού ήταν να επιτραπεί στον Ντέρι να γίνει μέλος της κυβέρνησης.

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου επέκριναν τον «νόμο Ντέρι», χωρίς ωστόσο να τον ακυρώσουν, και έκριναν πως ο διορισμός του Ντέρι στην κυβέρνηση «έρχεται σε σοβαρή αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».

Το υπερορθόδοξο κόμμα Shas είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σχηματισμός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Ντέρι είχε διατελέσει υπουργός σε πολυάριθμες κυβερνήσεις.

Το 1993, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ήδη ζητήσει την αποπομπή του από τη θέση τότε του υπουργού Εσωτερικών, μετά την απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για διαφθορά.

Το 2000 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών και είχε αποφυλακιστεί αφού είχε εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής του.