«Κάθε μονομερής ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο το στάτους κβο (των αγίων τόπων της Ιερουσαλήμ) θα ήταν απαράδεκτη», προειδοποίησε απόψε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Αφορμή στάθηκε η επίσκεψη που πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα στην Πλατεία των Τζαμιών, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο νέος υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε επίσης ότι «ανησυχεί βαθιά» για την επίσκεψη αυτή, θεωρώντας ότι θα μπορούσε «να αυξήσει τις εντάσεις και να υποδαυλίσει τη βία» στην περιοχή.

Το Βερολίνο καλεί να αποτραπεί η «αύξηση των εντάσεων» στην Πλατεία των Τζαμιών

Η Γερμανία απηύθυνε έκκληση σήμερα «να αποτραπούν οι ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις», μετά τη σύντομη επίσκεψη του νέου υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ιερό τόπο που βρίσκεται στο επίκεντρο των ισραηλινο-παλαιστινιακών εντάσεων.

«Το καθεστώς» σε αυτή την Πλατεία στην Ιερουσαλήμ «συνέβαλε επί μακρόν στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας που είναι εύθραυστες γύρω από τους ιερούς τόπους», υπογραμμίζει στο Twitter ο Γερμανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Πρόσωπο της ισραηλινής άκρας δεξιάς και νέος υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πραγματοποίησε σήμερα σύντομη επίσκεψη στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκαλώντας κύμα καταδίκης.

«Η Γερμανία προτρέπει όλους να αποφύγουν τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις», αντέδρασε ο Γερμανός πρέσβης.

Τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ και ο ιερότερος τόπος του Ιουδαϊσμού γνωστός ως «Όρος του Ναού», η Πλατεία των Τζαμιών βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στον κατεχόμενο και προσαρτημένο από το Ισραήλ παλαιστινιακό τομέα.

Σύμφωνα με ένα ιστορικό status quo, οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να μεταβαίνουν στον τόπο αυτό σε συγκεκριμένες ώρες, αλλά δεν μπορούν να προσεύχονται εκεί. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός Εβραίων, συχνά εθνικιστές, προσεύχονται κρυφά εκεί, μια κίνηση που καταγγέλλεται ως «πρόκληση» από τους Παλαιστίνιους και χώρες της Μέσης Ανατολής.

Το 2000, η επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν, τότε επικεφαλής της δεξιάς αντιπολίτευσης, στην Πλατεία των Τζαμιών είχε οδηγήσει σε αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών, σηματοδοτώντας την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση, 2000-2005).