Ο Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθειά του να κερδίσει εκ νέου τις προεδρικές εκλογές του 2023, αν και όλες οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να ηττάται, δεν ορρωδεί προ ουδενός. Επιχειρεί να εξουδετερώσει πάση θυσία τους πολιτικούς αντιπάλους του με κάθε τρόπο. Καταρχάς ο βασικός του αντίπαλος Εκρέμ Ιμάμογλου που προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και είναι δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, καταδικάστηκε πρωτόδικα για προσβολή των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου σε φυλάκιση επτά μηνών και 15 ημερών με ταυτόχρονη στέρηση για το ίδιο διάστημα των πολιτικών του δικαιωμάτων, κάτι που σημαίνει πως εάν η ίδια ποινή ισχύσει και σε δεύτερο βαθμό από τη Δικαιοσύνη, δεν θα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την προεδρία.

Ο κ. Ερντογάν όμως δεν αρκείται σε αυτό. Επόμενος στόχος του κατά πολλούς είναι το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP). Οι Κούρδοι, τους οποίους διώκει η τουρκική κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία, διαθέτουν πάνω από 6 εκατομμύρια ψήφους στη γειτονική χώρα και μπορεί να αποδειχθούν ρυθμιστικός παράγοντας. Ο συναρχηγός του αριστερού φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή ως συνεργάτης της ένοπλης οργάνωσης του PKK και την ίδια τύχη εκτιμούν πολλοί διεθνείς αναλυτές ότι θα έχουν κι άλλα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού τους επόμενους μήνες και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές του Ιουνίου.

Μάλιστα το ίδιο το κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με έρευνα για… συνενοχή στην τρομοκρατία, όπως συνέβη με την πρόσφατη έκρηξη στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Πάντως σε περίπτωση που θέσει εκτός μάχης το φιλοκουρδικό κόμμα, δεν σημαίνει ότι εξουδετερώνει και τους ψηφοφόρους του HDP. Γιατί το ένα ενδεχόμενο είναι να μην πάνε πολλοί να ψηφίσουν. Το άλλο ενδεχόμενο όμως είναι να προσέλθουν μαζικά στα εκλογικά κέντρα και να στραφούν κατά του Ερντογάν ψηφίζοντας εναντίον του. Όπως τονίζει και το μέλος της σημερινής ηγεσίας του HDP Μιτάτ Σαντσάρ σε συνέντευξή του στους Financial Times, «είμαστε ο ρυθμιστικός παράγοντας. Ο υποψήφιος που θα στηρίξουμε θα κερδίσει σχεδόν σίγουρα». Παραδέχεται πάντως ότι «η εξουδετέρωση του κόμματός μας, θα καταστήσει πιο εύκολο για τον Ερντογάν και το μπλοκ του να επικρατήσει», αφήνοντας αιχμές προς την πλευρά της αντιπολίτευσης που επιμένει να μην τους προσκαλεί στις συναντήσεις της, ενώ σε αρκετά θέματα εμφανίζεται εξίσου επιθετική με τη νυν κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα εναντίον του PKK και των Κούρδων της βόρειας Συρίας και του Ιράκ.