Την ώρα που στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει 7 τραπεζικοί λογαριασμοί, στους οποίους διακινούνταν χρήματα μέσω ΜΚΟ, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για το Qatargate, το Κατάρ εκφράζει την πιο σθεναρή καταδίκη του για την έρευνα των Βρυξελλών σε σχετική ανακοίνωσή του, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει το όλο ζήτημα στην προμήθεια φυσικού αερίου από το εμιράτο προς το Βέλγιο.

Την ίδια στιγμή, σε άρθρο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της La Repubblica, αποκαλύπτεται από την βελγική έρευνα ο κεντρικός ρόλος που έπαιζε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι , o σύντροφος της Εύας Καϊλή, στην χειραγώγηση των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα τηλέφωνα που κατασχέθηκαν πριν από μία εβδομάδα από τους Αντόνιο Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι και, κυρίως, τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς που επηρεάζονται από την έρευνα (κανένας από αυτούς δεν ερευνάται ωστόσο) αρχίζουν να επιβεβαιώνουν στους Βέλγους δικαστές αυτό για το οποίο ήταν σίγουροι: ότι ο Τζόρτζι ήταν αυτός που κατεύθυνε, πιθανότατα με τις οδηγίες του Παντσέρι, τις πιο ευαίσθητες ψηφοφορίες για το Κατάρ και το Μαρόκο. Αυτός ήταν που αποφάσιζε ποια τροπολογία θα έπρεπε να κατατεθεί και ποια όχι. «Αυτός ήταν που έδωσε τις οδηγίες για την ψηφοφορία της ομάδας» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι, σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Τζόρτζι κατάφερνε να κινεί τα νήματα ολόκληρης της σοσιαλιστικής ομάδας. Προέκυψε, για παράδειγμα, η περίπτωση της πρότασης υπέρ του Κατάρ – που προτάθηκε από τον Παντσέρι – η οποία απορρίφθηκε από την ομάδα και επανυποβλήθηκε με τη μορφή τροπολογίας από τον Τζόρτζι μέσω του Πιέτρο Μπαρτόλο (δεν ερευνάται), ο γιος του οποίου εργάστηκε για λίγους μήνες για την οργάνωση του Παντσέρι Fight Impunity. Ή η περίπτωση με τις περίεργες αντικαταστάσεις σε επιτροπές όπου δεν ήταν μέλος η Καϊλή και όμως έτρεχε να ψηφίσει σύμφωνα με τις οδηγίες του συντρόφου της.

Το άρθρο της La Repubblica αναφέρεται όμως και σε «ακόμη μια, πολύ ανησυχητική λεπτομέρεια», όπως την χαρακτηρίζει. Ο Τζόρτζι παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την έρευνα που άνοιξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το Pegasus, το πρόγραμμα που ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας Nso και ορισμένες χώρες φέρονται να χρησιμοποίησαν για να κατασκοπεύουν άλλα κράτη. Το Μαρόκο κατηγορήθηκε από μια δημοσιογραφική έρευνα του Forbidden Story και της Αμνηστίας ότι χρησιμοποίησε το Pegasus για την παρακολούθηση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Αλλά και ενός κομματιού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπάρχει επίσης ένα κομμάτι της έρευνας που δείχνει προς τα μετρητά, αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου. Είναι γεγονός ότι στους τρέχοντες λογαριασμούς της Fight impunity, της ΜΚΟ του Παντσέρι, τα κεφάλαια έφτασαν απευθείας από το Κατάρ και στη συνέχεια παραδόθηκαν από τον Παντσέρι για να δωροδοκήσει ή να προσεγγίσει ανθρώπους στις Βρυξέλλες. Όμως οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι αυτό είναι μόνο ό,τι φαίνεται στην επιφάνεια. Και ότι, από πίσω υπάρχουν και άλλοι λογαριασμοί, κρυμμένοι στο εξωτερικό. Στην ευρωπαϊκή εντολή έρευνας που απέστειλε το Βέλγιο στους δικαστές του Μιλάνου, υπάρχει αίτημα να «χτενιστούν» οι λογαριασμοί της «κλίκας», αλλά εκτός από τους ιταλικούς λογαριασμούς που μπορούν να εντοπιστούν άμεσα στους Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντόνιο Παντσέρι και Λούκα Βισεντίνι, υπάρχει επίσης αναφορά στην εύρεση, κατά τις έρευνες, πληροφοριών και εγγράφων για άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχτεί εκτός Ευρώπης. Και συγκεκριμένα σε ένα βραζιλιάνικο πιστωτικό ίδρυμα, την Lift Bank. Δεν είναι σαφές αν οι ερευνητές στις Βρυξέλλες έχουν ήδη συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις μεταφορές χρημάτων προς τη Νότια Αμερική, αλλά είναι ένα από τα μέτωπα στα οποία η Guardia di Finanza αναζητά στοιχεία κατά τις έρευνες των τελευταίων ημερών.

Στο Βέλγιο όπως και στο Μιλάνο, οι έρευνες συντονίζονται από τον αναπληρωτή εισαγγελέα Φάμπιο Ντε Πασκουάλε της ομάδας διεθνών υποθέσεων, ο οποίος αναζητά τυχόν κεφάλαια, αποτέλεσμα διαφθοράς, που επανεπενδύονται στην Ιταλία, εξ ου και η κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος.