Τα πάντα προκειμένου να κερδίσει τις επικείμενες τουρκικές προεδρικές εκλογές του Ιουνίου κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κινούμενος διττά τόσο στο εξωτερικό μέτωπο (επιχειρώντας να στήσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα ή να εισβάλλει στρατιωτικά στη βόρεια Συρία) όσο όμως και στο εσωτερικό, θέλοντας να εξουδετερώσει τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, Εκρέμ Ιμάμογλου, που προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP). Αυτό το τελευταίο όμως μπορεί να αποδειχθεί κίνηση ματ για τον ίδιο ή γκάφα ολκής στο τέλος.

Ο 52χρονος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ένα από τα πλέον δημοφιλή στελέχη της αντιπολίτευσης που είναι έτοιμος να αντιπαρατεθεί με τον κ. Ερντογάν, καταδικάστηκε πρωτόδικα για προσβολή των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου, σε φυλάκιση επτά μηνών και 15 ημερών καθώς και σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για το ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι στα τέλη Ιουνίου που αναμένεται να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, δεν θα έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα.

Η απόφαση πάρθηκε βέβαια από τη Δικαιοσύνη, αλλά όλοι εκτός συνόρων εκτιμούν ότι υπήρχε προφανής προεδρική επιρροή στο δικαστήριο για να εκδώσει μια τέτοια απόφαση. Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω του εκπροσώπου του Βεντάντ Πατέλ, έκανε λόγο για «άδικη ποινή που δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου». Και συνέχισε: «Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη συνεχιζόμενη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, καθώς και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους».

Εντός Τουρκίας, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επέστρεψε εσπευσμένα από την Γερμανία μόλις έμαθε για την καταδικαστική απόφαση, ζητώντας από την κυβέρνηση Ερντογάν να… «μαζέψει τα μυαλά της». Και πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε απόφαση πέραν της αθώωσης αποτελεί ομολογία της εντολής από το παλάτι και της συνωμοσίας. Προειδοποιώ τελευταία φορά το παλάτι. Μακριά τα χέρια σας από το δικαστήριο. Αυτός ο κόσμος δεν είναι ανυποστήρικτος. Μαζέψτε τα μυαλά σας».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Εκρέμ Ιμάμογλου

Ο ίδιος ο Ιμάμογλου, που αναμένεται να είναι επικεφαλής της συσπειρωμένης στο πρόσωπό του αντιπολίτευσης, αναφέρει πως «μια χούφτα άνθρωποι δεν μπορούν να καταχραστούν την εξουσία που μας εμπιστεύτηκε ο λαός. Ο αγώνας μας ξαναρχίζει με ακόμη περισσότερη ορμή». Χαρακτήρισε δε «αδιανόητη» και «πολιτική» την απόφαση, στην οποία θα ασκήσει έφεση όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Κεμάλ Πολάτ. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, κάλεσε τους ψηφοφόρους του, να τον στηρίξουν και μάλιστα κατά την ομιλία που πραγματοποίησε ενώπιον χιλιάδων πολιτών χρησιμοποίησε λόγια του Ερντογάν τον οποίο μάλιστα φωτογράφισε ως υπεύθυνο για την πρωτόδικη καταδίκη του, λέγοντας: «”Πρέπει να το έχουν καταλάβει ότι δεν θα μπορέσουν να σταθούν μπροστά μας στις κάλπες. Και γι’ αυτό επέλεξαν αυτή την οδό. Αυτή είναι η στρεβλή οδός. Διότι θα έρθει μία ημέρα που κι αυτοί που πολιτικοποιούν τη δικαιοσύνη θα την έχουν ανάγκη”. Πόσο σωστές προτάσεις; Κι εγώ αυτό σκέφτομαι. Αλλά αυτά τα λόγια δεν είναι οι προτάσεις που εσύ ο ίδιος είπες για να λάβουν τη σημερινή απόφαση; Αυτά δεν είναι δικά σου λόγια».

Μετά την άσκηση έφεσης, ο κ. Ιμάμογλου θα παραμείνει στη θέση του, καθώς η απόφαση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Σε περίπτωση που καταδικαστεί και στο Εφετείο, τότε θα στερηθεί για τους προσεχείς μήνες τα πολιτικά του δικαιώματα και άρα δεν θα μπορεί να τεθεί επικεφαλής της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του 2023, κάτι που θα κάνει τον πρόεδρο Ερντογάν να τρίβει με ικανοποίηση τα χέρια του, αφού θα έχει εξουδετερώσει τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο.

Σε περίπτωση όμως που το Εφετείο άρει την ποινή του κ. Ιμάμογλου ή τη μειώσει, τότε αυτό που θα έχει καταφέρει ο Ερντογάν θα είναι να συσπειρώσει ακόμη περισσότερο κόσμο απέναντί του, κι άρα να χάσει με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά τις εκλογές – να υπενθυμίσουμε ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται αυτή τη στιγμή να ηττάται. Το ρεύμα του κ. Ιμάμογλου είναι εμφανές όπου κι αν μιλάει. Ακόμη κι όταν μπήκε στο γήπεδο μπάσκετ για να παρακολουθήσει τον αγώνα της Εφές με τη Μπασκόνια για την Ευρωλίγκα, όλο το γήπεδο τον χειροκρότησε.