Φόβοι για ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος εκφράζει η Γαλλία και θα αποστείλει στις νομαρχίες εγκύκλιο που θα αφορά το τι θα πρέπει να κάνουν σε περιπτώσεις τέτοιων διακοπών στην επικράτεια τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde το ενδεχόμενο διακοπών αποτελεί προς το παρόν μια υπόθεση εργασίας, η οποία, αν κριθεί αναγκαίο να υλοποιηθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ 8:00-13.00 και μεταξύ 18:00-20:00 να μένουν χωρίς ρεύμα κάποιες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο ακόμα και σε αυτή την περίπτωση για το 40% του πληθυσμού της Γαλλίας δεν θα υπάρξει ποτέ καμία διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρει το δημοσίευμα. Επισημαίνεται ωστόσο ότι, αν υπάρξουν διακοπές σε ολόκληρες περιοχές, τότε αναμφίβολα θα επηρεαστούν οι τομείς των μεταφορών – κυρίως των σιδηροδρομικών, αλλά και της κινητής τηλεφωνίας μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα προειδοποιούνται μια μέρα πριν.

Αβεβαιότητα και στη Φινλανδία

Ο κίνδυνος μικρών σε διάρκεια διακοπών στην ηλεκτροδότηση αυξήθηκε στη Φινλανδία λόγω της αβεβαιότητας στην εγχώρια παραγωγή και τις εισαγωγές από το εξωτερικό, ανέφερε σήμερα η αρχή ενέργειας της Φινλανδίας.

«Η επάρκεια ηλεκτρισμού στη Φινλανδία είναι περισσότερο αβέβαιη σε σχέση με πριν για τον ερχόμενο χειμώνα. Πολλές ταυτόχρονες διακοπές στην εγχώρια παραγωγή ή τις συνδέσεις μεταφοράς μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμα με μικρή προειδοποίηση» ανέφερε η Αρχή Ενέργειας σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρία διαχείρισης του εθνικού δικτύου στη Φινλανδία, Fingrid, έχει επίσης προειδοποιήσει για πιθανές διακοπές ρεύματος αυτό τον χειμώνα, εν μέρει λόγω της αβεβαιότητας για την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του νέου πυρηνικού αντιδραστήρα Olkiluoto 3.