Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, εξοργίστηκε με δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε πως οι Τσετσένοι και οι Μπουριάτ που υπηρετούν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δείχνουν μεγαλύτεροι αγριότητα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ρώσους που πολεμούν στην Ουκρανία.

«Σε γενικές γραμμές, ίσως οι πιο σκληροί είναι αυτοί που είναι από τη Ρωσία, αλλά δεν είναι ρωσικής παράδοσης, όπως οι Τσετσένοι, οι Μπουριάτ και τα λοιπά», είπε ο Πάπας στο περιοδικό «America».

Η ομιλία του Ποντίφικα καταδικάστηκε γρήγορα από ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους. «Αυτό δεν είναι πλέον “ρωσοφοβία”, είναι διαστροφή σε επίπεδο άνευ προηγουμένου», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο κανάλι της στο Telegram.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βασιστεί σε ένα βαθμό και σε μέλη εθνικών μειονοτήτων. Αν και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έχουν τεκμηριώσει άφθονα στοιχεία εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν ρωσικές δυνάμεις, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι στρατιώτες που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες συμπεριφέρθηκαν χειρότερα από τους Ρώσους, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

«Είμαστε μια οικογένεια με Μπουριάτ, Τσετσένους και άλλους εκπροσώπους της πολυεθνικής και πολυομολογιακής μας χώρας», πρόσθεσε η Ζαχάροβα. Η Αλεξάνδρα Γκαρμαζάποβα, ιδρύτρια της αντιπολεμικής οργάνωσης «Ελεύθερη Μπουριάτια», χαρακτήρισε αυτά τα σχόλια «ασυγχώρητα και ρατσιστικά».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας δέχεται κριτική για τις απόψεις του για την Ουκρανία. Το Κίεβο τον έχει επικρίνει πολλές φορές από την έναρξη της ρωσικής εισβολής επειδή δεν καταδίκασε επαρκώς τις κινήσεις του Κρεμλίνου. Επίσης, μεγάλη αντιπαράθεση προκάλεσε η δήλωση του Πάπα ότι η Δύση «μπορεί με κάποιο τρόπο να προκάλεσε» τη ρωσική εισβολή.