Ο Les Knight είναι ένας εξαιρετικά χαρούμενος άνθρωπος, αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι ο ίδιος επιθυμεί να εξαφανιστεί το ανθρώπινο είδος. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το 2005 στο MSNBC, ο παρουσιαστής επέκρινε τον κ. Knight, ο οποίος ήταν καλεσμένος του, ότι ενστερνιζόταν «τις πιο άρρωστες» πεποιθήσεις, αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είσαι ένας από τους πιο χαρούμενους καλεσμένους που είχαμε ποτέ».

Ο 75χρονος άνδρας είναι ο ιδρυτής του κινήματος Voluntary Human Extinction, στο οποίο όσοι συμμετέχουν, πιστεύουν ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βοηθήσουν τη Γη είναι να σταματήσουν να κάνουν παιδιά.

Ο κ. Knight πρόσθεσε τη λέξη «εθελοντικός» πριν από δεκαετίες για να καταστήσει σαφές ότι οι υποστηρικτές του κινήματος δεν είναι υπέρ μια μαζικής δολοφονίας ή τον εξαναγκαστικό έλεγχο των γεννήσεων, ούτε ενθαρρύνουν την αυτοκτονία. Το ήθος τους απηχείται στο μότο τους: «Μακάρι να ζήσουμε πολύ και να εξαφανιστούμε», ενώ ένα άλλο από τα συνθήματά τους, το οποίο ο κ. Knight αναρτά σε διάφορα συνέδρια και εκθέσεις στους δρόμους είναι: «Σας ευχαριστώ που δεν αναπαράγετε».

Στις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – ρεκόρ, η Γη φιλοξενεί οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους. Παρά τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων, ο αριθμός προβλέπεται να κορυφωθεί στα 10,4 δισεκατομμύρια τις επόμενες δεκαετίες, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της μείωσης της παιδικής θνησιμότητας.

Ο κ. Knight είναι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι ο υπερπληθυσμός είναι ο κύριος παράγοντας στην κλιματική κρίση, αλλά αυτή η ιδέα μπορεί να είναι επικίνδυνη. Οι φτωχές χώρες που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στον πλανήτη, όπως η Ινδία, συνεισφέρουν σχετικά λίγο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη. Αντίθετα, οι πιο «πλούσιες» χώρες με σχετικά μικρότερο πληθυσμό όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Το πρόβλημα που ξεφεύγει από τον έλεγχο είναι η κατανάλωση», δήλωσε ο John Wilmoth, διευθυντής του τμήματος πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος λέει ότι η εστίαση στον περιορισμό του πληθυσμού ως πιθανή αλλαγή του κλίματος αποσπά την προσοχή από την επείγουσα ανάγκη για όλους να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα όπως και πιο αποτελεσματική χρήση πόρων.

Η ιδέα ότι ο πληθυσμός πρέπει να «ελέγχεται» έχει οδηγήσει σε αναγκαστικές στειρώσεις και μέτρα που έχουν αποδειχθεί απάνθρωπα ή έχουν συνδεθεί με ρατσιστικές θεωρίες. Ωστόσο, η Stephanie Feldstein, διευθύντρια πληθυσμού και βιωσιμότητας στο Κέντρο Βιολογικής Ποικιλότητας, είπε ότι ενώ η ανθρώπινη μακροζωία και υγεία είναι κάτι θετικό, έχουν κόστος για άλλα έμβια όντα στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός διπλασιάστηκε τον τελευταίο μισό αιώνα, ο πληθυσμός των άγριων ζώων μειώθηκε κατά 70 τοις εκατό. «Η απώλεια της βιοποικιλότητας μπορεί να είναι εξίσου καταστροφική όσο ξεδιαλύνει τα οικοσυστήματα που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε», είπε η κα Feldstein. «Χρησιμοποιούμε ήδη σχεδόν διπλάσιο αριθμό πόρων από αυτούς που μπορεί να αναπληρώσει η Γη σε ένα χρόνο». Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λένε τόσο οι ακτιβιστές για το κλίμα όσο και όσοι ανησυχούν για τον υπερπληθυσμό, είναι η επέκταση της πρόσβασης στην εκπαίδευση για τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, εκτός από τον έλεγχο των γεννήσεων και τον οικογενειακό προγραμματισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν οι μισές από όλες τις εγκυμοσύνες παγκοσμίως, περίπου 121 εκατομμύρια ετησίως, είναι ακούσιες. Το Κέντρο Βιολογικής Ποικιλότητας, από την πλευρά του, μοίρασε ένα εκατομμύριο προφυλακτικά με θέμα τα απειλούμενα είδη, πολύχρωμα συσκευασμένα με συνθήματα όπως «για χάρη της σαύρας, αγάπησε τον μάγο».

Ο κ. Knight δεν έκανε ποτέ παιδιά και έκανε στείρωση το 1973 σε ηλικία 25 ετών. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επέμβασης, κόβονται και δένονται τα δύο σπερματικά αγγεία – τα αρσενικά σπερματοζωάρια- ώστε να αποτρέπεται η είσοδος του σπέρματος στην ουρήθρα και έτσι να αποκλειστεί η πιθανότητα γονιμοποίησης μιας γυναίκας μέσω της σεξουαλικής επαφής. «Η έλλειψη ελευθερίας να μην αναπαράγουμε», λέει ο κ. Knight ότι παρά τα μεγάλα επιτεύγματά μας, οι άνθρωποι αποτελούν καθαρό κακό για τη Γη.

«Κοίτα τι κάναμε σε αυτόν τον πλανήτη», είπε ο κύριος Knight κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην αυλή του σπιτιού του πριν λίγο καιρό. «Δεν είμαστε καλό είδος». Δεν είναι σαφές πόσοι υποστηρικτές είναι στην ομάδα του Mr. Knight ή ποια είναι η έκταση της απήχησής της. Αφού ήταν σε μεγάλο βαθμό underground, το κίνημα απέκτησε δημοτικότητα όταν ο κ. Knight δημιούργησε έναν ιστότοπο το 1996. Γεμάτο κείμενο αλλά συναρπαστικό, ο ιστότοπος περιλαμβάνει αποσπάσματα από τον φιλόσοφο Σοπενχάουερ και κινούμενα σχέδια της καλλιτέχνιδας Nina Paley, καθώς και επιχειρήματα κατά της τεκνοποίησης και για υιοθεσία. Έχει μεταφραστεί σε περίπου 30 γλώσσες και παραμένει «καταφύγιο» για πολλούς.

«Ήταν πολύ ευχάριστο για μένα που υπάρχει η συγκεκριμένη ομάδα, γιατί κάποιος συνήθως, με αυτό το είδος φιλοσοφίας, νιώθει μόνος», είπε ο 73χρονος Mario Buenfil, που έχει εμπλακεί στο κίνημα εδώ και 20 χρόνια. Ωστόσο, οι λέξεις «εθελούσια ανθρώπινη εξαφάνιση» συχνά προκαλούν αντιδράσεις.

Τα σχόλια για το κίνημα δεν φαίνεται να πτοούν τον ευγενικό κ. Νάιτ που εμφανίζεται με καθαρά μάτια και στοχαστικό ύφος. Ενώ ο ιδρυτής του κινήματος, είναι ενάντια στη δημιουργία περισσότερων ανθρώπων, δείχνει μεγάλη συμπόνια για αυτούς που ήδη υπάρχουν. Αναπληρωτής καθηγητής γυμνασίου για το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του ζωής, ο κ. Knight αντιμετωπίζεται με αγάπη από τους μαθητές. Ξοδεύει ώρες κάθε Κυριακή πρωί μαζεύοντας σκουπίδια από τους δρόμους.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, σταμάτησε για να δει δύο αράχνες που απολαμβάνουν τον ήλιο πάνω σε ιστούς που στριφογυρίζουν ανάμεσα στους φράκτες και τις καρέκλες του γκαζόν. Το θέαμα ήταν αφορμή για πανηγυρισμούς, είπε ο κ. Knight, αφού τόσα πολλά πλάσματα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του θόλου θερμότητας στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό. Ο αυτοαποκαλούμενος μονογαμιστής, ζει μόνος του, αλλά η κοπέλα του μένει δίπλα και είναι απόλυτα σύμφωνη με τον σκοπό του. «Δεν έχει εγωισμό και δεν προσπαθεί να μαλώσει με τους ανθρώπους», είπε ο Marv Ross, πρώην συγκάτοικος του κ. Knight στο κολέγιο και φίλος του. « Κάνει τα πάντα το χιούμορ, για να κάνει όσο το δυνατόν πιο διασκεδαστικό τον τρόπο που περνάει το μήνυμά του…. Θα απέτρεπε τους ανθρώπους να αναστατωθούν με ένα αστείο ή ένα χαμόγελο».

Ως παιδί μεγάλωσε στο Όρεγκον και έβλεπε εταιρείες ξυλείας να κόβουν τα δάση της πολιτείας. Αφού επιστρατεύτηκε στον στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ (υπηρέτησε αλλά ποτέ δεν επιστρατεύτηκε), παρακολούθησε το Κολέγιο Εκπαίδευσης του Όρεγκον και εντάχθηκε στο τοπικό τμήμα Μηδενικής Αύξησης Πληθυσμού, κάτι που εδραίωσε την αποφασιστικότητά του να μην κάνει παιδιά. «Ήταν πάντα λόγω της οικολογίας, λόγω της ζημιάς που προκαλούν οι άνθρωποι στο περιβάλλον», είπε. Οι πεποιθήσεις του είχαν τις ρίζες τους στη βαθιά οικολογία, η οποία αμφισβητεί τις υποθέσεις περί ανθρώπινης κυριαρχίας και υποστηρίζει ότι όλα τα είδη είναι εξίσου σημαντικά. Ο κύριος Knight άρχισε να βλέπει τους ανθρώπους ως το πιο καταστροφικό από τα χωροκατακτητικά είδη και ως σούπερ αρπακτικά. «Επειδή είμαστε αρκετά έξυπνοι, θα πρέπει να ξέρουμε αρκετά για να το τελειώσουμε» είπε ο κ. Νάιτ.

«Οι άνθρωποι αναφέρουν τη μουσική, την τέχνη και τη λογοτεχνία και τα σπουδαία πράγματα που έχουμε κάνει – είναι αστείο που δεν αναφέρουν ποτέ τα άσχημα πράγματα που έχουμε κάνει», συνέχισε. «Δεν νομίζω ότι οι φάλαινες θα λείψουν από τα τραγούδια μας».

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν αύξηση των γεννήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αντιστρέφοντας τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων της χώρας, μια δημοσκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις Αμερικανούς που δεν είχαν κάνει παιδιά ανέφερε την κλιματική αλλαγή ως λόγο. Η κυρία Feldstein είπε ότι ο κύριος Knight κατάφερε να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων και να ξεκινήσει συζητήσεις, μεταδίδουν οι NewYorkTimes.

«Υποστηρίζει τόσα πολλά από τα ίδια πράγματα με τους υπόλοιπους από εμάς, προσπαθώντας να διασφαλίσει ότι όλοι έχουν την ικανότητα, την αυτονομία και τους πόρους που χρειάζονται για να επιλέξουν εάν και πότε θα κάνουν παιδιά», είπε. Και παρόλο που ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι σε υψηλό ρεκόρ, είπε ο κύριος Νάιτ, δεν «πέφτει».

«Ποτέ δεν περίμενα να πετύχω», είπε. «Νομίζω ότι αυτό είναι το μυστικό για να μην καείς», κατέληξε.