Η Πολωνία αποφάσισε να αναπτύξει στα σύνορα με την Ουκρανία τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot που πήρε πριν λίγες ημέρες από τη Γερμανία, αφού ανησυχεί για τυχόν κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας.

«Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε την προθυμία της για την ανάπτυξη εκτοξευτήρων Patriot στα σύνορα με την Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο Πολωνός υπουργός Μάριους Μπλάζακ. «Απομένει να καθοριστεί η εκδοχή του συστήματος, όπως και το πόσο γρήγορα θα φτάσουν σε εμάς και πόσο καιρό θα σταθμεύσουν», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σημειώνεται, ότι το Βερολίνο προσέφερε στην Πολωνία την ανάπτυξη συστοιχίας ή συστοιχιών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot για να εξασφαλιστεί η προστασία του εναέριου χώρου της, μετά την πτώση «αδέσποτου» πυραύλου την περασμένη εβδομάδα στην πολωνική επικράτεια που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άμαχοι, δήλωσε χθες η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ στον Τύπο.

Ήδη το Βερολίνο είχε ανακοινώσει πως θα προσέφερε στη γειτονική χώρα βοήθεια στη φύλαξη του εναέριου χώρου της αναπτύσσοντας μαχητικά Eurofighter, καθώς το περιστατικό ενέτεινε τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να εξαπλωθεί.

Ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, πιθανόν εκτοξεύτηκε κατά λάθος από ουκρανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300, όχι από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, τον Γενς Στόλτενμπεργκ.