Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε χθες Παρασκευή (18/11) την ιδέα να κηρυχθεί «σύντομη ανακωχή» με τη Ρωσία, επιχειρηματολογώντας πως αυτό το μόνο που θα έκανε θα ήταν να επιδεινωθεί η κατάσταση.

«Η Ρωσία επιδιώκει πλέον σύντομη ανακωχή, ανάπαυλα για ανακτήσει τις δυνάμεις της. Μπορούμε να δούμε το τέλος του πολέμου, αυτή η ανάπαυλα δεν θα έκανε τίποτε άλλο παρά να επιδεινώσει την κατάσταση», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους σε παρέμβασή του στο διεθνές φόρουμ του Χάλιφαξ (Καναδάς) για την ασφάλεια.

Η «αληθινά πραγματική, διαρκής και έντιμη ειρήνη δεν θα έρθει παρά με την πλήρη καταστροφή της ρωσικής επίθεσης», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι.

Νωρίτερα χθες ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως μόνο ο κ. Ζελένσκι μπορεί να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, διαψεύδοντας πως ασκείται οποιαδήποτε πίεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, είπε δύο φορές το τελευταίο διάστημα ότι οι ουκρανικές νίκες στα πεδία των μαχών μπορεί να ανοίξουν παράθυρο ευκαιρίας για συνομιλίες ώστε να επιλυθεί με πολιτική συμφωνία η σύρραξη.

Ο στρατηγός σημείωσε εξάλλου την Τετάρτη ότι θεωρεί απίθανο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οι ουκρανικές δυνάμεις να διώξουν τις ρωσικές από το σύνολο των εδαφών που κατέχουν, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας.

Περί το 30% της Ουκρανίας είναι ναρκοθετημένο

Γύρω στο 30% της επικράτειας της Ουκρανίας είναι ναρκοθετημένο εξαιτίας του πολέμου με τη Ρωσία, ανακοίνωσε χθες η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Συγκριτικά, πρόκειται για έκταση διπλάσια από την επικράτεια ολόκληρης της Αυστρίας. Η έκταση και ο αριθμός των ναρκών που έχουν τοποθετήσει οι αντίπαλες πλευρές δεκαπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της σύρραξης την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νάρκες χρησιμοποιούνταν ήδη στην Ουκρανία αφότου ξέσπασε η σύγκρουση ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική περιφέρεια της χώρας, το 2014.

Σε πρόσφατα ανακαταληφθέντες τομείς στις περιφέρειες Χερσώνα και Μικολάιφ βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις άρσης ναρκοπεδίων. Πρόκειται για εκτάσεις με συνολικό εμβαδό 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.