Για ορισμένους πολιτικούς κρατούμενους στην Αίγυπτο, μια δεύτερη εθνικότητα μπορεί να είναι θέμα ζωής ή θανάτου, ειδικά όταν η πίεση από τις δυτικές κυβερνήσεις γίνεται η τελευταία ελπίδα για πιθανή ελευθερία. Η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για να εξασφαλίσει προξενική πρόσβαση στον απεργό πείνας Αλάα Αμπντ Ελ Φάταχ, ο οποίος έχει αιγυπτιακή και βρετανική υπηκοότητα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι.

Η οικογένειά του δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενημερώθηκε από τις αρχές της φυλακής στην οποία κρατείται ότι αποφασίστηκε ιατρική παρέμβαση για τη διατήρηση της υγείας του.

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε προξενική πρόσβαση διότι είναι Βρετανός που έχει διπλή υπηκοότητα και αυτό είναι που περιμένουμε (να γίνει) και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για να εξασφαλίσουμε λύση σε αυτήν την μακρά και πολύ δύσκολη υπόθεση», δήλωσε ο Κλέβερλι στον Times Radio.

Ο Αμπντ Ελ Φάταχ, ο οποίος κάνει απεργία πείνας από τον Απρίλιο φέτος, είχε δηλώσει ότι θα σταματήσει να πίνει νερό στις 6 Νοεμβρίου για να συμπέσει με την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27 που διεξάγεται στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι ήγειρε το ζήτημα αυτό στον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, όταν μετέβη στην Αίγυπτο για την διάσκεψη κορυφής για το κλίμα την περασμένη εβδομάδα

Η οικογένεια του Άμπντελ Φάταχ λέει ότι έλαβε επιστολή που αποτελεί απόδειξη ότι είναι ζωντανός.

Η αδελφή του αιγυπτιοβρετανού ακτιβιστή Αλάα Άμπντελ Φάταχ δήλωσε σήμερα ότι η οικογένειά του έχει λάβει μια επιστολή από τη φυλακή που έχει τον χαρακτήρα «απόδειξης ζωής» για τον απεργό πείνας.

«Ο Αλάα είναι ζωντανός, λέει ότι πίνει και πάλι νερό από τις 12 Νοεμβρίου. Είναι σαφώς ο δικός του γραφικός χαρακτήρας. Επιτέλους, απόδειξη ότι ζει», έγραψε στο Twitter η αδελφή του, η Σανάα Σάιφ.

Ο Άμπντελ Φάταχ, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας κατά της κράτησης και των συνθηκών κράτησής του για περισσότερες από 220 ημέρες, είχε πει ότι θα κλιμάκωνε τη διαμαρτυρία του σταματώντας να πίνει νερό στις 6 Νοεμβρίου, την ημέρα έναρξης της της διάσκεψης κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο. Έκτοτε η οικογένεια και ο δικηγόρος του έχουν επανειλημμένως επισκεφθεί τη φυλακή βορειοδυτικά του Καΐρου όπου κρατείται, αλλά δεν έχουν ενημερωθεί για την κατάστασή του.

Η απεργία πείνας του έχει επισκιάσει τις συνομιλίες για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στο Σαρμ ελ-Σέιχ, όπου πολλοί ηγέτες έχουν θέσει το θέμα στον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι. Ο Αιγύπτιος γενικός εισαγγελέας δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Άμπντελ Φάταχ είναι καλά στην υγεία του έπειτα από τη δήλωση της οικογένειάς του ότι υπήρξε ιατρική παρέμβαση για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση η υγεία του.