Η πολιτική κρίση στη Βρετανία συνεχίζεται και βαθαίνει ολοένα περισσότερο, αφού η Λιζ Τρας ανακοίνωσε την παραίτηση της μετά από έξι εβδομάδες στην πρωθυπουργία, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται οι πιθανοί διάδοχοι της.

Συγκεκριμένα, η Τρας θα μείνει στη θέση της μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να προκύψει ο αντικαταστάτης της, μέσα από τις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος, αφού για ακόμα μια φορά δεν θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές. Έτσι, περίπου 300.000 άτομα θα αποφασίσουν την τύχη ενός λαού 67,2 εκατομμυρίων ατόμων.

Σύμφωνα λοιπόν, με το πρακτορείο Reuters, ακούγονται πέντε πιθανά ονόματα που μπορεί να θέσουν υποψηφιότητα, ενώ ανάμεσα τους φιγουράρει και ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος απομακρύνθηκε το καλοκαίρι από τη θέση του πρωθυπουργού.

Ακολουθούν οι πέντε πιθανοί διάδοχοι της Λιζ Τρας:

Ρίσι Σουνάκ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ήταν ο πιο δημοφιλής υποψήφιος μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών, αφού πέρασε στον δεύτερο γύρο εναντίον του Τρας, όμως έχασε στην τελική ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν περίπου 170.000 μέλη του κόμματος.

Πολλά μέλη ήταν θυμωμένα όταν ο Σουνάκ παραιτήθηκε τον Ιούλιο, βοηθώντας στην πυροδότηση μιας εξέγερσης που τελικά κατέλυσε τον Τζόνσον. Αγνόησαν επίσης την προειδοποίησή του ότι οι αγορές θα μπορούσαν να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στη Βρετανία εάν η Τρας της έκανε μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές.

Ρίσι Σούνακ

Πένυ Μορντάντ

Πρώην υπουργός Άμυνας, η Μορντάντ ήταν ένθερμος υποστηρικτής της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ βγήκε τρίτη στην κούρσα διαδοχής του Τζόνσον.

Παρόλα αυτά, κέρδισε επαίνους για την απόδοσή της στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, όταν υπερασπίστηκε την κυβέρνηση, παρόλο που αυτή ανέτρεψε τις περισσότερες από τις πολιτικές της.

Μπόρις Τζόνσον

Κάποιοι από τα κοντινά του πρόσωπα λένε ότι αυτή τη στιγμή ενδιαφέρεται περισσότερο να κερδίσει χρήματα από ομιλίες, παρά να επιστρέψει στην πολιτική.

Οι Times όμως, ανέφεραν ότι ο Τζόνσον αναμένεται να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Μπόρις Τζόνσον

Τζέρεμι Χαντ

Αφού κατέρρευσε το οικονομικό πρόγραμμα της Τρας και απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών της, στράφηκε στον Χαντ, πρώην υπουργό Υγείας και Εξωτερικών, για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Καθώς έσκιζε το οικονομικό μανιφέστο του Τρας, ήδη ορισμένοι από τους Συντηρητικούς νομοθέτες να αναφέρουν τον Χαντ ως τον «πραγματικό πρωθυπουργό».

Παρόλα αυτά, ο Χαντ δεν έχει την προφανή υποστήριξη μιας μεγάλης ομάδας βουλευτών στο κοινοβούλιο.

Τζέρεμι Χαντ

Μπεν Γουάλας

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας είναι ένας από τους λίγους υπουργούς που έχουν βγει από την πρόσφατη πολιτική αναταραχή με την αξιοπιστία του να έχει ενισχυθεί. Ο Γουάλας, πρώην στρατιώτης, ήταν υπουργός Άμυνας τόσο του Τζόνσον όσο και της Τρας, οδηγώντας την απάντηση της Βρετανίας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δημοφιλής στα μέλη του κόμματος, εξέπληξε πολλούς νωρίτερα φέτος όταν είπε ότι δεν θα διεκδικούσε την ηγεσία, λέγοντας ότι ήθελε να επικεντρωθεί στην τρέχουσα δουλειά του.

Μπεν Ουάλας / British Defense Minister Ben Wallace