Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τα κρύα απογεύματα του χειμώνα, από τις 4 μ.μ. έως τις 7 μ.μ. ώρα Βρετανίας, κινδυνεύουν να μείνουν τα νοικοκυριά στη Βρετανία. Μάλιστα ο ο φόβος για μπλακ άουτ οδηγούν τους Βρετανούς σε μαζικές αγορές γεννητριών και φακών πέραν των χειμερινών ρούχων, των ισοθερμικών εσωρούχων και των κεριών. O διευθύνων σύμβουλος της National Grid προειδοποίησε τα βρετανικά νοικοκυριά να προετοιμαστούν για διακοπές ρεύματος μεταξύ 4 μ.μ. και 7 μ.μ. τις «πραγματικά, πολύ κρύες» καθημερινές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε περίπτωση μειωμένων εισαγωγών φυσικού αερίου από την Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, η οποία κατέχει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη Βρετανία, προειδοποιεί ότι οι Βρετανοί πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος λαμβάνοντας υπόψη το «χειρότερο σενάριο», μεταδίδουν οι FT.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζον Πέτιγκρου, τόνισε ότι τα βρετανικά νοικοκυριά μπορεί να αντιμετωπίσουν τρίωρες κυλιόμενες διακοπές ρεύματος και τα μέτρα ενδέχεται να τεθούν σε εφαρμογή τις κρύες ημέρες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Αυτό, θα συμβεί στη «χειρότερη περίπτωση», εάν δηλαδή η Βρετανία δεν καταφέρει να εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια από την Ευρώπη.

Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί πολίτες έχουν ήδη αρχίσει να προμηθεύονται χειμερινά είδη και συσκευές (όπως ηλεκτρικές κουβέρτες) για να ζεσταθούν.

Μιλώντας στη Σύνοδο για την Ενεργειακή Μετάβαση που διοργάνωσαν οι «Financial Times», ο Πέτιγκρου πρόσθεσε επίσης ότι οι βρετανικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη καυσίμων. «Αυτό», όπως είπε, «σε συνδυασμό με τις αργές ταχύτητες του ανέμου για τις ανεμογεννήτριες και τις χαμηλότερες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Ευρώπη, θα ασκούσε υπερβολική πίεση στο δίκτυο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραστικές ελλείψεις ενέργειας, απαιτώντας συντονισμένες διακοπές ρεύματος».

Η προειδοποίηση του επικεφαλής της «Νational Grid» κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή του βρετανικού Εθνικού Διαχειριστή Ηλεκτρικών Συστημάτων του Εθνικού Δικτύου (ESO), σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα. Το δίκτυο αυτό είχε υποστηρίξει στις αρχές του μήνα ότι τα βρετανικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προγραμματισμένες τρίωρες διακοπές για να διασφαλιστεί ότι το δίκτυο δεν θα καταρρεύσει.

Αλλά μια κίνηση για να τεθούν σε εφαρμογή οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος θα χρειαζόταν έγκριση όχι μόνο από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας αλλά και από τον βασιλιά Κάρολο, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».