Ένα νούμερο ρεκόρ σημειώθηκε από μετανάστες οι οποίοι διέσχισαν μία πολύ επικίνδυνη ζούγκλα για να φτάσουν στον προορισμό τους. Πιο αναλυτικά πάνω από 150.000 μετανάστες πήραν μέχρι στιγμής φέτος την πολύ επικίνδυνη οδό που περνάει από τη ζούγκλα του Νταριέν και οδηγεί στα σύνορα του Παναμά με την Κολομβία, αριθμός άνευ προηγουμένου εδώ και τουλάχιστον 13 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.

Η παναμαϊκή υπηρεσία μετανάστευσης (Servicio Nacional de Migración de Panamá, SNM) διευκρίνισε χθες πως την οδό αυτή διένυσαν το διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 151.182 μετανάστες που έφυγαν για να σωθούν από την ανέχεια ή τη βία στις πατρίδες τους κι ελπίζουν να βρουν καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους ήταν 21.750 ανήλικοι.

Ο αριθμός αυτός είναι ήδη υψηλότερος από τους 133.726 ανθρώπους που πήραν τη διαδρομή αυτή πέρυσι. Ενδέχεται μάλιστα να ξεπέρασε τους 160.000 τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον συνήγορο του πολίτη του Παναμά. Στη μεγάλη πλειονότητά τους οι μετανάστες που πήραν αυτή τη διαδρομή φέτος είναι υπήκοοι Βενεζουέλας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Καταγραφόταν ήδη αριθμός άνευ προηγουμένου πολιτών της Βενεζουέλας που βάζουν τις ζωές τους σε κίνδυνο διασχίζοντας την πυκνή ζούγκλα ανάμεσα στην κεντρική και τη νότια Αμερική», τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στον Παναμά, ο Τζουζέπε Λοπρέτε, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο κ. Λοπρέτε εκτίμησε πως το γεγονός ότι αρκετές χώρες απαιτούν πλέον οι πολίτες της Βενεζουέλας να υποβάλουν αιτήσεις για τους δίνεται βίζα, κόστος που δεν είναι σε θέση να καλύψουν, πιθανόν προκαλεί αυτό το κύμα παράτυπης μετανάστευσης, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την SNM, 107.692 μετανάστες ήταν από τη Βενεζουέλα και 8.613 από την Αϊτή.

Η παναμαϊκή κυβέρνηση λέει πως είναι η μόνη χώρα που προσφέρει ανθρωπιστική και υγειονομική βοήθεια στους μετανάστες στη ζούγκλα του Νταριέν και έχει παροτρύνει γειτονικά κράτη να συμβάλουν να αντιμετωπιστεί η κρίση. Οι παναμαϊκές αρχές μεταφέρουν τους μετανάστες που περνούν τη ζούγκλα σε κέντρα υποδοχής και κατόπιν στα σύνορα με την Κόστα Ρίκα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ασφάλειας της χώρας δήλωσε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι μετανάστες να πέσουν θύματα κακοποιών, ενώ επισήμανε πως ολοένα περισσότεροι περνούν τη ζούγκλα εν μέσω της περιόδου των βροχών.

Σύμφωνα με αριθμούς που δημοσιοποίησε η παναμαϊκή συνοριοφυλακή τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 18 μετανάστες είναι γνωστό πως έχασαν τη ζωή τους φέτος προσπαθώντας να διασχίσουν τη ζούγκλα του Νταριέν.

Παράλληλα, οι αρχές της Κολομβίας προειδοποίησαν πως καθ’ οδόν προς τον Παναμά και με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ βρίσκονται 10.000 πολίτες της Βενεζουέλας, που έχουν συγκεντρωθεί σε στην κοινότητα Νεκοκλί, σε όχθη του Κόλπου της Ουραμπά, στην Καραϊβική.