Σε δολιοφθορά που είχε ως στόχο τα καλώδια της ραδιοσύνδεσης αποδίδουν οι γερμανικές αρχές την διακοπή των σιδηροδρομικών δρομολογίων στη βόρεια Γερμανία, σήμερα το πρωί.

Επί περίπου τρεις ώρες σταμάτησαν όλα τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας, του περιφερειακού αλλά και των τρένων μεταφοράς εμπορευμάτων. Αφού αποκαταστάθηκε εν μέρει η κυκλοφορία, η εταιρεία Deutsche Bahn ανέφερε ότι το πρόβλημα οφείλεται σε «σαμποτάζ». Η δολιοφθορά αυτή είχε ως στόχο «καλώδια που είναι άκρως απαραίτητα για την κυκλοφορία των τρένων», διευκρίνισε.

Ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ επιβεβαίωσε ότι τα καλώδια αυτά “κόπηκαν σκόπιμα”, τονίζοντας ότι «είναι σαφές πως επρόκειτο για στοχευμένη και σκόπιμη ενέργεια». Το κίνητρο «δεν είναι ακόμη γνωστό», πρόσθεσε.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία έχει αναλάβει την έρευνα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στη ραδιοσύνδεση GSM-R των τρένων, μέσω της οποίας γίνεται η επικοινωνία με τους μηχανοδηγούς αλλά και συνολικότερα την κεντρική διεπικοινωνία μεταξύ των τρένων και των υποδομών ελέγχου”, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, το πρώτο που έκανε λόγο για “υποψίες σαμποτάζ”, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Βίσινγκ, τα καλώδια κόπηκαν σε δύο σημεία. Η εφημερίδα Bild γράφει ότι “καλώδια οπτικών ινών” κόπηκαν στο Βερολίνο και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πιο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της Γερμανίας. Μια τέτοια πράξη δεν μπορεί να γίνει από τον καθένα και χρειάζεται ο δράστης να έχει “ορισμένες γνώσεις” του σιδηροδρομικού συστήματος, ανέφεραν στην εφημερίδα πηγές προσκείμενες στην Deutsche Bahn.

Λόγω της βλάβης αυτής διακόπηκαν τα δρομολόγια από το Βερολίνο προς ορισμένες περιοχές στη δυτική και τη βόρεια Γερμανία, όπως το Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, τις πόλεις του Αμβούργου και της Βρέμης, την Κάτω Σαξονία και ένα τμήμα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Διακόπηκε επίσης η σύνδεση μεταξύ Βερολίνου και Άμστερνταμ και χιλιάδες ταξιδιώτες μπλοκαρίστηκαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Μολονότι αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση, αναμένεται ότι ορισμένα δρομολόγια θα ακυρωθούν ή θα γίνουν με καθυστέρηση, προειδοποίησε η Deutsche Bahn.