Δύο γυναίκες στην Κριμαία, μία από τις οποίες είναι η «Μις Κριμαία», κρίθηκαν ένοχες για δυσφήμηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων επειδή τραγούδησαν ένα ουκρανικό πατριωτικό τραγούδι. Ένα σχετικό βίντεο αναρτήθηκε στα social media, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

H Όλγκα Βαλέγιεβα (Olga Valeyeva), η οποία αναδείχθηκε «Μις Κριμαία 2022», και μία φίλη της που δεν έχει κατονομαστεί, τραγούδησαν το δημοφιλές ουκρανικό κομμάτι «Τσέρνοβα Καλίνα» σε ένα μπαλκόνι.

Ένα βίντεο που έδειχνε τις δύο γυναίκες να τραγουδούν δημοσιεύτηκε ως story στο Instagram, και διαγράφηκε αυτόματα μετά από 24 ώρες.

Η αστυνομία της Κριμαίας είπε ότι στη Βαλέγιεβα επιβλήθηκε πρόστιμο 40.000 ρουβλίων (677 ευρώ), ενώ στη φίλη της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ημερών.

«Ένα βίντεο δημοσιεύτηκε στο ίντερντ, στο οποίο δύο κορίτσια τραγουδούν ένα κομμάτι που αποτελεί πολεμικό ύμνο μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης» ανάφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας στη δήλωσή του στο Telegram τη Δευτέρα.

Το δικαστήριο έκρινε τις δύο γυναίκες, γεννηθείσες το 1987 και το 1989, ένοχες για δυσφήμηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και της δημόσιας προώθησης ναζιστικών συμβόλων, συμπλήρωσε.

Η Ρωσία, η οποία είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία, χαρακτηρίζει συχνά ως «ναζιστικά» ή «εξτρεμιστικά» τα εθνικά σύμβολα του Κιέβου.

Η τοπική αστυνομία δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο που δείχνει τις δύο γυναίκες, με «θολωμένα» πρόσωπα, να απολογούνται για την επιλογή του κομματιού που τραγούδησαν.

«Δεν ήξερα, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι έχει εθνικιστικό χαρακτήρα και σίγουρα δεν ήθελα να διασπείρω προπαγάνδα τραγουδώντας το», εμφανίζεται να λέει μία από τις γυναίκες.

Σε ανάρτηση της Βαλέγιεβα στο Instagram που είχε προηγηθεί, η «Μις Κριμαία 2022» εξηγούσε ότι δεν είχε την πρόθεση να κάνει κακό σε κανέναν. «Απλώς τραγουδήσαμε ένα ουκρανικό κομμάτι. Νομίζαμε ότι ήταν απλώς ένα τραγουδάκι που ξέραμε από παλιά».

Τον περασμένο μήνα, ο Σεργκέι Αξιόνοφ (ο διορισθείς από τη Μόσχα κυβερνήτης της Κριμαίας) προειδοποίησε τους κατοίκους της Χερσονήσου ότι οι τοπικές Αρχές θα αντιμετωπίζουν με αυστηρότητα τη χρήση τραγουδιών όπως το «Τσέρνοβα Καλίνα». Κι αυτό γιατί το τραγούδι έπαιξε σε έναν γάμο.