Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο μιλώντας σε κυβερνητική συνεδρίαση ανέφερε ότι οι μαθητές θα πρέπει να μαζέψουν πατάτες, εάν θέλουν μια «καλή σωματική άσκηση» και τον τρόπο για να κάνουν «ευτυχισμένους» τους γονείς τους.

«Με ποιο παράδειγμα θα μεγαλώσουμε τότε τους μαθητές μας, τα παιδιά μας;», είπε, αναφερόμενος σε αυτή την πρακτική που ακολουθείτο την εποχή της ΕΣΣΔ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Λένε ότι αυτό είναι εκμετάλλευση. Αλλά τι εκμετάλλευση μπορεί να είναι αν κάποιος πάει στη δουλειά του για πέντε ή έξι ώρες; Θα είναι ευτυχία για τους γονείς και καλή σωματική άσκηση για τα παιδιά», είπε ο Λουκασένκο, πιστεύοντας ότι αυτό θα «ενώσει τους ανθρώπους».

Ο Λουκασένκο είχε συστήσει το 2020 τη σάουνα, ένα ποτήρι βότκα την ημέρα και την εργασία με τρακτέρ στα χωράφια, ως αποτελεσματικά γιατρικά κατά του κορονοϊού.

Παρότι δεν συμμετείχε άμεσα στη ρωσική εισβολή, η Λευκορωσία επέτρεψε τον Φεβρουάριο την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφός της, ώστε η μεθόριος με την Ουκρανία να αποτελέσει ορμητήριο κατά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.