Αντιμετωπίζει τα νυχτερινά συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης -και σίγουρα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μαρινάδα για πουλερικά. Ο λόγος για το σιρόπι του βήχα, που τον τελευταίο καιρό συνδυάζεται με κοτόπουλο και έχει γίνει ένα αρκετά επικίνδυνο, αλλά και αηδιαστικό trend στο TikTok.

Μια δυνητικά θανατηφόρα τάση κατά την οποία διάφοροι ανίδεοι μαγειρεύουν κοτόπουλο σε «σάλτσα» από το σιρόπι NyQuil έχει γίνει δημοφιλής σε σημείο που η εταιρεία του σιροπιού εκδίδει πλέον προειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γνωστή ως «NyQuil chicken» ή «sleepy chicken» challenge στο TikTok αλλά και σε άλλες πλατφόρμες, η viral τάση θέλει όσους την αποδέχονται να βράζουν στήθος κοτόπουλου στο μπλε σιρόπι και στη συνέχεια να το τρώνε, με αποτέλεσμα στις 15 Σεπτεμβρίου ο FDA να εκδίδει προειδοποίηση κατά της επικίνδυνης πρακτικής.

Η συγκεκριμένη τάση, σύμφωνα με τη New York Post θυμίζει τους έφηβους που τσιμπολογούσαν τα Tide Pods το 2018, οπότε η εταιρεία κυκλοφόρησε ένα βίντεο που προέτρεπε τους ανθρώπους να «χρησιμοποιούν τα Tide Pods για πλύσιμο, όχι για φαγητό».

Τώρα, η NyQuil στέλνει στο Twitter το ίδιο μήνυμα σε μεμονωμένους χρήστες που δημοσιεύουν σχετικές εικόνες και βίντεο με το challenge. Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 13 tweets ειδικά για τη συγκεκριμένη «συνταγή».

«Η ασφάλεια των καταναλωτών είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας και δεν εγκρίνουμε την ακατάλληλη χρήση του προϊόντος μας», αναφέρει το μήνυμα.

«Το NyQuil είναι ένα φάρμακο που αντιμετωπίζει τα νυχτερινά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Θα πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες χρησιμοποιώντας το δοσομετρικό κύπελλο που παρέχεται, χωρίς να ξεπερνά τις 4 δόσεις σε 24 ώρες».

Πώς αντιδρούν οι χρήστες των social media στις προειδοποιήσεις της εταιρείας

Αλλά τα tweets της εταιρείας που έχουν ως σκοπό να τονίσουν την ασφάλεια των χρηστών του σιροπιού, αντί να έχουν τα σωστά αποτελέσματα γίνονται στόχος των διαδικτυακών τρολ.

Μέχρι στιγμής, η NyQuil έχει απαντήσει σε tweets όπως: «Ευχαριστώ για τη νέα συνταγή @NyQuilDayQuil !!! Το κοτόπουλό μου θα είναι καταπληκτικό!!!» από τον @Congress Duke και «Μπορείτε να μου προωθήσετε τη συνταγή σας για το κοτόπουλο;» από τον @TTommy5150.

«Προφανώς το @NyQuilDayQuil πρέπει να ανταποκριθεί στην τάση και να βγάλει μια ΑΣΦΑΛΗ συνταγή για κοτόπουλο με σιρόπι ύπνου», έγραψε ο @WeAteAllTheDodo. Ενώ, άλλοι ισχυρίστηκαν απλώς ότι έχουν δοκιμάσει το trend.

«Δοκίμασα χθες τη νέα συνταγή για κοτόπουλο NyQuil επειδή αισθανόμουν άσχημα και τώρα αισθάνομαι πιο άρρωστος» έγραψε ο @Anthony_pichu.

Σε απάντησή της η εταιρεία του NyQuil σημείωσε πως «Το NyQuil δεν έχει καμία σχέση με το τι είναι αυτό: “Λυπούμαστε που το ακούμε αυτό. Η ασφάλειά σας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να διακόψετε τη χρήση. Τα προϊόντα μας περνούν από σημαντικές δοκιμές για να είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και με το δοσολογικό κύπελλο και δεν υποστηρίζουμε την ακατάλληλη χρήση των προϊόντων μας».

Σύμφωνα με τον FDA, «το βράσιμο ενός φαρμάκου μπορεί να το κάνει πολύ πιο συμπυκνωμένο και να αλλάξει τις ιδιότητές του με άλλους τρόπους».

Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι η εισπνοή των ατμών του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος θα μπορούσε να προκαλέσει την είσοδο ενός κύματος του φαρμάκου στον οργανισμό κάποιου.

«Θα μπορούσε, επίσης, να βλάψει τους πνεύμονές σας… Με απλά λόγια: Κάποιος θα μπορούσε να πάρει μια επικίνδυνα υψηλή ποσότητα του φαρμάκου για το βήχα και το κρυολόγημα χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει».