Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στο πρακτορείο Reuters, ότι υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της πώλησης αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, καθώς είπε ότι έλαβε «θετική» ανταπόκριση από δύο Αμερικανούς γερουσιαστές.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι συναντήθηκε με τους γερουσιαστές στη Νέα Υόρκη, όπου εκεί εξέφρασαν στην στήριξη τους στις προσπάθειες της Άγκυρας να αναβαθμίσει το οπλοστάσιο της με αμερικανικά όπλα.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία ζήτησε τον περασμένο Οκτώβριο να αγοράσει από τις ΗΠΑ 40 μαχητικά F-16 της εταιρείας Lockheed Martin Corp και σχεδόν 80 πακέτα εκσυγχρονισμού για αεροσκάφη που διαθέτει ήδη.

Έτσι, ο Ερντογάν πριν από τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, είπε στο Reuters πως οι Αμερικανοί γερουσιαστές «μιλούν θετικά».

Σημειώνεται, ότι τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τους γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Κρις Κουνς. Μάλσιτα, όταν ρωτήθηκε αν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν απάντησε ότι θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός ηγέτης.

Σύμφωνα με τα επίσημα προγράμματα και των δύο προέδρων, δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι τώρα κάποια συνάντηση μεταξύ τους.