Στην εφημερίδα Libération μίλησαν δύο αδέρφια τα οποία κατήγγειλαν το ελληνορθόδοξο μοναστήρι Saint-Nicolas de la Dalmerie που βρίσκεται στη Γαλλία, καθώς ισχυρίστηκαν ότι βιάστηκαν από μοναχούς, όταν ήταν ανήλικοι.

Σύμφωνα με την liberation.fr, οι βιασμοί φέρονται να έγιναν στη διάρκεια της διαμονής τους για τρία καλοκαίρια από το 1978-1980, στο ορθόδοξο μοναστήρι που βρίσκεται στη νότια Γαλλία, 60 χιλιόμετρα από το Μονπελιέ και ανήκει στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με την μαρτυρία των δύο αδελφών που σήμερα είναι 50 ετών, την πρώτη φορά που κακοποιήθηκαν από δύο μοναχούς, αυτοί και ο έτερος αδελφός τους -που δεν κατέθεσε τη μαρτυρία του στην εφημερίδα- ήταν 8, 10 και 12 ετών. Οι μοναχοί που καταγγέλλουν ως βιαστές τους έχουν πεθάνει.

Το μοναστήρι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιστεύει όσα καταμαρτυρούν τα δύο αδέλφια, αλλά οι πράξεις έχουν παραγραφεί.

Οι δύο μοναχοί -ένας από του οποίους ήταν διευθυντής- έχουν πεθάνει αλλά ο τελευταίος εναπομείνας μοναχός, Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Ομπέρ, παραδέχεται τις κατηγορίες. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι, αν και μόλις είχε έρθει στο μοναστήρι, οι δύο μοναχοί είχαν σχέσεις με νεαρούς «16 ετών».