Η NASA ενημέρωσε ότι δεν θα επιδιώξει την εκτόξευση του Artemis I για το υπόλοιπο της περιόδου εκτόξευσης, η οποία λήγει την Τρίτη.

Μετά τη δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης το Σάββατο, η οποία επίσης απέτυχε, είναι πλέον στο χέρι της ομάδα της NASA να αποφασίσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν θα προγραμματίσει την αποστολή σε κάποια από τις περιόδους εκτόξευσης του άμεσου μέλλοντος, δηλαδή τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

«Δεν θα κάνουμε εκτόξευση σε αυτήν την περίοδο εκτόξευσης. Δεν είμαστε στο επίπεδο ετοιμότητας που θέλαμε», δήλωσε ο Jim Free, συνεργάτης διαχειριστής της Αποστολής Ανάπτυξης Συστημάτων Εξερεύνησης της NASA, σύμφωνα με το CNN.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, τόσο ο πύραυλος Space Launch System όσο και το διαστημικό σκάφος, πρέπει να επιστρέψουν στο Κτήριο Συναρμολόγησης Οχημάτων, εκτός αν λάβουν διαφορετική εντολή από τη Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νέλσον, υπενθύμισε ότι το λεωφορείο στάλθηκε πίσω στο Κτίριο Συναρμολόγησης Οχημάτων 20 φορές πριν από την εκτόξευση, σημειώνοντας ότι το κόστος δύο επισκευών είναι πολύ μικρότερο από μια αποτυχή εκτόξευση.

Η αποστολή του Artemis I είχε προγραμματιστεί να απογειωθεί το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά αυτά τα σχέδια ανεβλήθηκαν αφού τα μέλη της ομάδας ανακάλυψαν μια διαρροή υγρού υδρογόνου και πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του πρωινού προσπαθώντας να επιλύσουν το πρόβλημα. Το υγρό υδρογόνο είναι ένα από τα προωθητικά που χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση του πυραύλου. Η διαρροή εμπόδισε την ομάδα εκτόξευσης να γεμίσει τη δεξαμενή του υγρού υδρογόνου παρά το ότι δοκίμασε διάφορες διαδικασίες αντιμετώπισης προβλημάτων.

Προηγουμένως, είχε παρατηρηθεί μια μικρή διαρροή στο ίδιο σημείο, ωστόσο έγινε πολύ μεγαλύτερη το Σάββατο.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που η διαστημική υπηρεσία αναγκάζεται να σταματήσει την αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης, τη Δευτέρα, ακυρώθηκε αφού προέκυψαν πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος ψύξης των κινητήρων του πυραύλου πριν από την εκτόξευση και διάφορες διαρροές που εμφανίστηκαν καθώς ο πύραυλος ανεφοδιαζόταν.

Η αποστολή Artemis I είναι μόνο η αρχή ενός προγράμματος που έχει στόχο να επιστρέψει τον άνθρωπο στο φεγγάρι και σε δεύτερο στάδιο να προσγειώσει αποστολές με πληρώματα στον Άρη. Σύμφωνα με τη NASA, τα ζητήματα κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων προσπαθειών εκτόξευσης δεν προκάλεσαν καθυστερήσεις στις μελλοντικές αποστολές του προγράμματος Artemis.