Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας θα μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της η ομάδα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που τον επισκέπτεται.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Μόσχα ο Λαφρόφ επεσήμανε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εγγυηθούμε ότι αυτός ο σταθμός είναι ασφαλής, ότι λειτουργεί με ασφάλεια. Και ώστε η αποστολή εκεί να προχωρήσει με όλα της τα σχέδια».

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι «δύσκολη αλλά παραμένει πλήρως υπό έλεγχο», μετά τις αναφορές για βομβαρδισμούς στην κοντινή πόλη Ενερχοντάρ.

Σε ανάρτησή του στο Telegram το υπουργείο σημείωσε, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι εξακολουθεί να είναι έτοιμο να εγγυηθεί για την ασφάλεια της αποστολής του ΔΟΑΕ, παρά τις προσπάθειες του «καθεστώτος του Κιέβου», όπως το χαρακτήρισε, να προκαλέσει προβλήματα στην επίσκεψη.

Νωρίτερα το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να καταστρέψει την επίσκεψη του ΔΟΑΕ βομβαρδίζοντας την περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό.

Από την πλευρά της η Ρωσία κατήγγειλε ότι «ομάδα δολιοφθορέων» του ουκρανικού στρατού διέσχισε τον ποταμό Δνείπερο με στόχο να καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό.

Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό τον Μάρτιο και έκτοτε η γύρω περιοχή έχει γίνει επανειλημμένα στόχος βομβαρδισμών, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη.

Ζαπορίζια πυρηνικό εργοστάσιο

«Η ανθρωπιστική απόκριση σε ένα ενδεχόμενο δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μπορεί να είναι “αδύνατη”»

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ζήτησε σήμερα να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, προειδοποιώντας ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν και πολλά στην περίπτωση ενός σοβαρού δυστυχήματος εκεί.

«Σε περίπτωση πυρηνικής διαρροής, θα ήταν δύσκολο αν όχι αδύνατο να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια… και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν» δήλωσε ο Ρόμπερτ Μαρντίνι σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουκρανία.

«Το σενάριο θα μπορούσε να είναι ένα μαζικό συμβάν και… υπάρχουν πολύ λίγα που θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε για να περιορίσει τις δεινές συνέπειες αυτού» είπε, απαντώντας σε ερώτηση για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για ένα δυστύχημα στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

Η ουκρανική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του δήλωσε σήμερα πως έκλεισε έναν από τους δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες λόγω ρωσικών βομβαρδισμών. Είπε πως ο άλλος συνεχίζει να λειτουργεί και να παρέχει ενέργεια για τις ανάγκες του σταθμού.