Ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Ρωσίας, της Lukoil, έχασε σήμερα τη ζωή του πέφτοντας από το παράθυρο ενός νοσοκομείου της Μόσχας, όπως είπε στο Reuters μια πηγή που γνωρίζει την κατάσταση.

Κάποια ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης την είδηση για τον θάνατο του 67χρονου Μαγκάνοφ, ο οποίος ήταν και αντιπρόεδρος της Lukoil, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές.

Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από την πετρελαϊκή εταιρεία.

Ποιος είναι ο Ραβίλ Μαγκάνοφ

Ο Μαγκάνοφ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εργαζόταν στην Lukoil από το 1993, λίγο μετά την ίδρυσή της, επιβλέποντας τις διαδικασίες διύλισης, παραγωγής, έρευνας και εκμετάλλευσης, και το 2020 έγινε πρόεδρός της.

Ο αδερφός του Ναΐλ είναι επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Tatneft.

Ο Μαγκάνοφ ήταν στενός συνεργάτης ενός εκ των ιδρυτών της Lukoil, του Βαγκίτ Αλεκπέροφ, πρώην υφυπουργού πετρελαίου της Σοβιετικής Ένωσης, που παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου τον Απρίλιο, μια εβδομάδα αφού η Βρετανία τού επέβαλε απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων.

Επτά Ρώσοι ολιγάρχες, αρκετοί εκ των οποίων δραστηριοποιούνταν στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, πέθαναν το 2022 υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Αν και επίσημα οι θάνατοι αυτοί διερευνώνται ως αυτοκτονίες, γίνεται λόγος περί πιθανής εμπλοκής του Κρεμλίνου.

Τον Μάιο, ο πρώην επικεφαλής της Lukoil, ο Αλεξαντερ Σουμπότιν, βρέθηκε νεκρός στα 43 του χρόνια. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπέστη καρδιακή προσβολή μετά την κατανάλωση βαλεριάνας, ενός βοτάνου που σε κάποιους ανθρώπους πιθανόν να προκαλέσει ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.