Όταν η Cherine Docherty ξύπνησε στη μέση της νύχτας με τον σάκο κολοστομίας να ξεχειλίζει από τα κόπρανα ήταν διαλυμένη ψυχολογικά, μπερδεμένη και αναστατωμένη. Μόλις πρόσφατα είχε υποβληθεί σε χειρουργείο καθώς δεν μπορούσε να ενεργηθεί. Οι γιατροί άνοιξαν μια μικρή τρύπα στην κοιλιά της, οδήγησαν εκεί την άκρη του παχέος εντέρου και προσάρμοσαν τον σάκο. Όμως σε μια τέτοια περίπτωση ο ασθενής δεν μπορεί να ελέγξει τις κινήσεις του εντέρου και έτσι μπορούν να συμβούν ατυχήματα σαν αυτό που είχε η νεαρή κοπέλα.

Αυτή ήταν μία από τις πολλές εμπειρίες που μοιράστηκε στο TikTok με τους σχεδόν 244.000 ακολούθους της, σε μια προσπάθεια να περιγράψει τη δυσκολία που αντιμετώπιζε και να δώσει κουράγιο σε όσους πέρναγαν το ίδιο. Ξεκίνησε τα βίντεο τον περασμένο Φεβρουάριο όταν άρχισε να μην μπορεί να πηγαίνει στην τουαλέτα. Δεν μιλάμε όμως για μία και δύο μέρες, αλλά για διαστήματα που έφταναν και ξεπερνούσαν τον μήνα, με την κοιλιά της να είναι τόσο πρησμένη που έμοιαζε με σχεδόν 8 μηνών έγκυος.

@cherineandcathydoll

Im so done with being like this 🥲🥲

♬ original sound – Cherine

Η Docherty αναγκαζόταν να πηγαίνει στο νοσοκομείο κάθε 3-4 εβδομάδες για την χορήγηση φαρμάκων, που όμως μετά από μερικούς μήνες σταμάτησαν να λειτουργούν. Όσες φορές και αν την είδαν οι γιατροί δεν είχαν σαφή απάντηση τι προκαλούσε  τη δυσκολία της να αφοδεύσει. «Ήταν ένας απόλυτος εφιάλτης. Έπρεπε να βάζω ξυπνητήρι κάθε μία ώρα το βράδυ από τότε που πήρα το εξιτήριο επειδή φοβόμουν μην ξεχειλίσει η σακούλα» λέει σύμφωνα με το δημοσίευμα του Insider.

Μετά από πολλές διαμονές στο νοσοκομείο η 39χρονη ζήτησε από τον γιατρό της να την απαλλάξει από τον εφιάλτη. Εκείνος της είπε ότι θα προτιμούσε να αφαιρέσει το παχύ έντερο, όμως η λίστα αναμονής ήταν μεγάλη, όπως και το χειρουργείο που θα διαρκούσε περίπου 12 ώρες. Έτσι την χειρούργησε άμεσα και τοποθέτησε τον σάκο κολοστομίας. «Ή θα έκανα αυτό ή θα συνέχιζα να ζω όπως πριν» αναφέρει.

Και ενώ η επέμβαση την ανακούφισε, η εμπειρία ήταν τραυματική. Το άγχος της υπερχείλισης της σακούλας ήταν τόσο μεγάλο ώστε άρχισε να έχει προβλήματα στον ύπνο, ένιωθε διαρκώς εξαντλημένη και έκλαιγε κάθε μέρα. «Ήταν ένα από τα χειρότερα πράγματα που έχω βιώσει ποτέ στη ζωή μου» παραδέχεται.

Ακόμα δεν έχει πάρει σαφείς απαντήσεις για το τι προκάλεσε το πρόβλημα υγείας και χρειάζεται να κάνει περαιτέρω εξετάσεις. Οι γιατροί έχουν υποθέσει ότι μπορεί να πάσχει από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), που είναι μια χρόνια φλεγμονή που εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του πεπτικού σωλήνα ή από το σύνδρομο του τεμπέλικου εντέρου, το οποίο λειτουργεί αργά ή υποτονικά. Σαφής διάγνωση ακόμα δεν έχει γίνει.

Στήριγμά της όσοι την ακολουθούν στο TikTok, όπου ανεβάζει βίντεο τόσο με τις καλές, όσο και με τις πολύ κακές μέρες που περνάει. Ζητάει συμβουλές απ’ όσους έχουν παρόμοια εμπειρία και δίνει κουράγιο σε όσους νιώθουν ότι δεν έχουν πια δύναμη να παλέψουν τις δυσκολίες. «Υπάρχουν πολλοί TikTokers γεμάτοι άσχημα σχόλια, που εισπράττουν μόνο αρνητισμό σε όσα λέω. Εγώ όμως δεν είμαι έτσι» τονίζει.

Το χιούμορ την έχει σώσει

Το χιούμορ φαίνεται ότι είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για να νιώθει καλά. Και αυτό οι γονείς της Doherty το έχουν άπλετο, «αληθινοί Σκωτσέζοι», όπως τους χαρακτηρίζει.

«Για όνομα του Θεού, κότα, σκάσε και συνέχισε» της λέει με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο μπαμπάς της. Το ίδιο και η μαμά της που της εκφράζει διαρκώς την αγάπη της και της λέει να μην τα παρατά.

«Είναι Σκωτσέζοι, θα σου πουν “συνέχισε ή γκρίνιαξε, από εσένα εξαρτάται. Γκρινιάζεις και ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου ή συνεχίζεις και αυτό είναι όλο”. Για να είμαι ειλικρινής έχω πάρει στοιχεία και από τους δύο» λέει.

Παρόλο που η ζωή με ένα σάκο κολοστομίας είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχει περάσει ποτέ, η Doherty βλέπει και τα θετικά του. Τώρα πλέον μπορεί να φάει, ενώ πριν με 1-2 μπουκιές φούσκωνε και σταμάταγε. Και έτσι άρχισε ξανά τη μαγειρική που λατρεύει. Δεν το βάζει ποτέ κάτω, ούτε και παλιότερα όταν χρειάστηκε τέσσερις φορές να διασωληνωθεί. «Νομίζω ότι έχω 9 ζωές» λέει.

@cherineandcathydoll

The main reason I am sharing my story is to encourage others to speak about embarrassing health problems!! Because ITS OK!!!! We all have health problems and should never be ashamed!! ❤️❤️

♬ original sound – Cherine